Szybki placek z rabarbarem

By | 7 czerwca 2013 | 13:58 14 komentarzy
Bardzo smaczne i szybkie ciacho z dodatkiem rabarbaru. Muszę Was ostrzec, że znika jeszcze ciepłe! Bez wątpienia wpisze się na stałe w moje menu, szczególnie kiedy trzeba upiec coś w ostatniej chwili ;). Z ochotą wypróbuję też wersję tego ciasta z dodatkiem truskawek lub borówek. Dzięki Dusiu za ten przepis!

Moja osobista rada: nie wbijajcie rabarbaru zbyt mocno w ciasto, bo w trakcie pieczenia się zapadnie, gdy ciasto wyrośnie, jak to widać u mnie na zdjęciach.;))


Składniki (dwie foremki: kwadratowa 20x20cm i keksówka 10x20cm):
  • 4 jajka
  • szklanka cukru kokosowego  + 2 łyżki
    (można zastąpić białym cukrem)
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder 
  • dodatkowo: karmel i wanilia do deserów w młynku

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 30x20cm wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak w moim przypadku do dwóch mniejszych foremek). Rabarbar kroimy na kawałki i układamy na cieście bardzo lekko dociskając. Posypujemy dwoma łyżkami cukru pudru. Pieczemy 40-45min w 170 st. C. Przed podaniem posypujemy karmelem i wanilią do deserów z młynka. Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Apetycznie wyszedł :) Faktycznie zapadł się rabarbar, a ja nigdy nie przykuwam większej uwagi do tego jak go kładę ;)

    Poczęstuje się do kawki właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka! Wygląda znakomicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. placuś z rabarbarem , już dawno nie jadłam takiego ciacha ;) świetnie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ciasto jakieś zbyt wodniste było, także z chęcią skorzystam z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorwę rabarbar i będę robić ciacho :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kusisz,kusisz:)Pięknie wygląda to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmel i rabarbar to na prawdę udane połączenie :-) dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,właśnie jemmmmmmmmmmm pycha!!!:)))

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)