Ciasto czekoladowe nadziane różą

By | 20 lipca 2013 | 17:34 12 komentarzy
Latem nie piekę zbyt często. W domu jest dość gorąco, a piekarnik dodatkowo podwyższa temperaturę. Jednak kiedy mam nieodpartą ochotę na ciasto, wieczorem odpalam machinę i przygotowuję coś słodkiego! COŚ SŁODKIEGO to dobre określenie dla tego ciasta. Każdy łasuch nie oprze mu się bez dwóch zdań! Zachęcam do spróbowania!


Składniki: (na formę o średnicy 21cm)
suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki stołowe kakao
mokre:
dodatkowo:
  • tabliczka białej i mlecznej czekolady
  • pozostała część konfitury z płatków róży (ok. 200g)
  • opcjonalnie wiśnie kandyzowane, listek melisy

Przygotowanie:
Składniki suche przesiewamy do miski. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do składników mokrych powoli wsypujemy zawartość pierwszej miski. Miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Przelewamy je do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180st. około 35-40min. Gotowe ciasto studzimy na kratce, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (białą i mleczną osobno). Przestudzone ciasto przekładamy dżemem z dzikiej róży i polewamy czekoladą - za pomocą łyżki robimy esy floresy z czekolady na cieście. Dekorujemy wedle uznania (u mnie 3 kandyzowane wiśnie i listek melisy). Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła kawałek,uwielbiam ciasta czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z konfiturą różaną musu bosko smakowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, pycha ! Muszę zrobić, bo dostanę ślinotoku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne czekoladowe ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się wpraszam jutro na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to bym najchętniej sama zrobiła konfiturę z płatków róży do tego ciasta, smaka mi strasznego na nią zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowej roboty też smaczna ;) ale ja przetworów sama nie robię. Moja mama jest tutaj mistrzem i na razie nie wpierdzielam jej się w robotę ;D. A co do jakości konfitury z płatków róży, to naprawdę jestem mile zaskoczona. W składzie są tylko: płatki róży fałdzistolistnej, cukier, woda, kwasek cytrynowy. Nie ma polepszaczy ;).

      Usuń
  7. jeśli smakuje tak jak wygląda to ja chcę kawałeczek :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na małe rozdanie na moim blogu : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze takiego nie jadłam, cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)