Gruzińskie kruche ciasteczka z orzechami i miodem

By | 5 sierpnia 2013 | 17:47 18 komentarzy
Zapraszam Was do zapoznania się z pierwszym przepisem, jaki wybrałam na Wieczór Kuchni Gruzińskiej. Zaczniemy od słodkości, bowiem moje ciasteczka posmakowały Gospodyniom tak bardzo, że prosiły natychmiast o przepis - to chyba najlepsza rekomendacja dla tych ciasteczek! Przepis zaczerpnęłam z tej strony, gdzie o Gruzji oraz kuchni tego kraju można znaleźć naprawdę wiele ciekawych informacji. Od siebie do ciasteczek dodałam miód i uważam, że był to strzał w dziesiątkę, bo wzbogacił on smak nadzienia i nadał delikatnej słodyczy. 

Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2-3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej + płaska łyżeczka octu winnego do jej zgaszenia*
  • 1 szklanka mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (można użyć także migdałów lub orzechów laskowych)
  • 3 łyżki stołowe miodu akacjowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. 3 łyżki stołowe roztopionego masła odkładamy do nadzienia, a pozostałą część mieszamy powoli ze śmietaną (aby uniknąć zważenia najlepiej dodać trochę letniego masła do śmietany, a potem całość dolać do reszty masła). Do mieszanki masła i śmietany dodajemy cukier waniliowy, sodę zgaszoną octem oraz przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie przygotowujemy nadzienie z mielonych orzechów, wymieszanych z cukrem, miodem oraz roztopionym masłem. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. Ciasto dzielimy na kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą rozwałkowujemy na owalny placuszek (im cieńszy tym lepszy). Na każdym placuszku rozprowadzamy łyżką nadzienie orzechowe (niezbyt grubą warstwę), a następnie zwijamy placuszki w podłużne rurki (ja dodatkowo zawinęłam im brzegi, by przypominały półksiężyce). Rurki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasteczka nabiorą złotawego koloru. Smacznego!

*Czym jest gaszenie sody?
Gaszenie sody octem, polega na tym, że na daną ilość sody, dodajemy taką samą ilość octu. Proces ten najlepiej wykonywać nad miską, w której znajdują się składniki na ciasto, bowiem soda z octem bardzo mocno się pieni. Pianę natychmiast dodajemy do ciasta i mieszamy. Gaszenie jest procesem koniecznym, gdy do pieczenia używamy tylko sody oczyszczonej. Aby ciasto na sodzie wyrosło, powinno zawierać w sobie składniki o kwaśnym PH (np. ocet, sok z cytryny).
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

18 komentarzy:

  1. świetny przepis!:) zaintrygowałaś mnie, a smaki orzechowe uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam wiele pozytywnych opinii o kuchni gruzińskiej, ciasteczka muszą smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia robi takie :) są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio jestem w klimacie kuchni gruzińskiej. Zachwyca prostotą. Cudowne i apetyczna ciasteczka :) Do wypróbowania.

    uściski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę zaglądać, bo kuchni gruzińskiej wcale nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam, z chęcią wypróbuję, bo wyglądają zjawiskowo =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda nad wyraz apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne maleństwa, z pewnością są extra!

    OdpowiedzUsuń
  9. dla mnie totalna nowość, super! patrząc na składniki, już mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Były przepyszne :) Nie mogłyśmy im się oprzeć. O te, co dostałam do domu, Rodzinka prawie się pokłóciła.
    Teraz lecę do kuchni i piekę od razu podwójną ilość. Dzięki za przepis. Nie mogłam się go doczekać :)
    I dzięki Dziewczyny za wieczór ostatni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne te ciasteczka! Jeszcze takich nie jadłam, wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyjedźcie do Gruzji, tam jeszcze więcej takich smakołyków. My podróżujemy po Gruzji od 10 miesięcy, przy okazji zbierając i rejestrując przepisy na potrawy regionalne. Jest w czym wybierać :-) A orzechy to niezbędny dodatek do potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkości. Oblicza Gruzji - http://obliczagruzji.monomit.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dekoracyjnie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj robiłam ciasteczką, są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)