Błękitny sernik

By | 1 września 2013 | 16:20 29 komentarzy
Mam słabość do serników na zimno ;). Tym razem jednak w domu nie było już żadnych owoców, więc galaretkę schowałam w środku sernika, a wierzch ozdobiłam uwielbianymi przez siebie bezami. Wyszło słodko i smacznie!

Składniki: (na tortownicę o śr. 23cm)
spód: 
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • szklanka herbaty do nasączenia biszkoptów
masa serowa: 
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio) 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 czubate łyżki żelatyny 
dodatkowo:
  • opakowanie niebieskiej galaretki
  • niebieskie bezy

Przygotowanie: 
Dzień przed podaniem sernika przygotowujemy galaretkę w okrągłej, płaskiej misce, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (UWAGA! Miska powinna mieć mniejszą średnicę niż tortownica, w której będzie ciasto). Wstawiamy do lodówki. Następnego dnia, przygotowanie sernika rozpoczynamy od ułożenia w tortownicy nasączonych herbatą biszkoptów. Następnie szykujemy połowę masy serowej: 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1-2 łyżkach gorącej wody. (Woda powinna tylko lekko przykryć proszek). 100ml kremówki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru, a następnie stopniowo dorzucamy 300g serka, mieszając łyżką. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Powstałą masę przekładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, wyciągamy z miski wcześniej przygotowane kółko z galaretki (polecam zanurzyć miskę na kilka sekund w gorącej wodzie, wówczas galaretka powinna w całości wyjść z miski). Galaretkę układamy na zastygniętej masie serowej i ubijamy drugą jej część wg tych samych proporcji, co powyżej. Sernik dopełniamy przygotowaną masą, wyrównujemy nożem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy niebieskimi bezami. Smacznego! 


Moja rada:
Z galaretką należy postępować niezwykle delikatnie, by nie rozleciała się na kawałki. Po zanurzeniu miski w gorącej wodzie, polecam obrócić ją do góry dnem na desce i puknąć kilka razy, aby wyjąć galaretkę. Można też delikatnie oddzielić brzegi galaretki od miski za pomocą noża. Jeżeli obawiacie się, że przy przenoszeniu galaretka rozleci się, możecie przygotować ją z mniejszej ilości wody niż ta podana na opakowaniu, wówczas będzie sztywniejsza.  



29 komentarzy:

  1. Genialny pomysł z ta galaretką! Sernik wygląda zachwycająco :) Taki ... Smerfny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie ładnie ten sernik wygląda. super!

    OdpowiedzUsuń
  3. kupiłaś mnie już samym kolorem :) rewelacyjnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne:)
    jakie śliczne błękity;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda świetnie:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojaa..... ale sie zaslinilam na widok tej wspaniałosci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje:) Biegnę z talerzykiem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda ślicznie, taki ... niebieski.... :)) mnie kojarzy się z majem i fiołkami :))) może to te bezy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz na noc, takiego błękitnego to jeszcze nie jadłam, a wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł !! napewno wykorzystam ten pomysł :D Obserwujemy ?? :*

    OdpowiedzUsuń
  11. smerfowy sernik - wygląda po prostu bosko, genialny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda cudownie, moje kolory *-*

    OdpowiedzUsuń
  13. Smerfny sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  14. o rano ależ mnie powaliłaś mnie na kolana:) cudne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki smerfny serniczek ;) Piekny kolor

    OdpowiedzUsuń
  16. Sernik przepiękny!:) Zachwyciłam się jego niebieską barwą:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow świetne, muszę to zrobić.
    wiesz ostatnio też robiłam jakiś placek z twoich przepisów, tylko zrobiłam z niego tort i wyszedł cudny, może powinnaś, brać udział w jakiś konkursach? Masz na prawdę spore szanse na pierwsze miejsca. Nie tylko s smaku, ale pomysłowości co do dekoracji. (mam nadzieję, że nie stwierdzisz, że za bardzo słodzę, ale mówię serio)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, bardzo dziękuje za miłe słowa! naprawdę to wiele dla mnie znaczy! Masz jakieś zdjęcia swojego wypieku? Planuje założyć galerię "Czytelnicy ugotowali".
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  18. Wygląda oszałamiająco. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow! Świetny kolor i wygląda pięknie :) A serniki to moje ulubione ciasta, chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Same cudowności same doskonałości -rodem z bajki "Sezamie otwórz się " lub to Fata Morgana-Robi wrażenie -Taki Raj dla oczu-

    OdpowiedzUsuń
  21. Błękit kojarzy mi się z niebem - Na pewno by mnie urzekł smak -Bo najpierw napoję -nasycę oczy - To przy delektowaniu się to już raj na ziemi -

    OdpowiedzUsuń
  22. Sernik robi na mnie ogromne wrażenie- chociaż gdybym widział - ten sernik na zdjęciu - i na talerzyku - To tracił bym zmysły- widząc ciastko na talerzyku- a to na zdjęciu zachował bym na pamiątkę aby mieć wspomnienia - gdy zabrakło już sernika -Ktoś bliski Pani sercu powinien wyróżniać - Panią pod niebiosa-- i nosić na rękach z wdzięczności za takie czarowne cuda- jakie Pani tworzy.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)