Jak zrobić suszone pomidory ?

By | 9 września 2013 | 21:51 12 komentarzy
Suszone pomidory odkryłam zaledwie rok temu i od początku stały się moim przysmakiem. W sezonie pomidorowym musiałam więc spróbować zasuszyć je samodzielnie. Jako, że była to próba, użyłam zaledwie 2kg pomidorów. Eksperyment się udał, więc spokojnie mogę powiedzieć, że powiększając liczbę składników możecie zrobić w domu "małą pomidorową przetwórnię" i przygotować ich więcej.  ;)

Suszone pomidory
Składniki: 
  • 2 kg podłużnych pomidorów (u mnie lima)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 stołowe łyżki oregano
  • bazylia
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na dwie części. Wydrążamy miąższ i przekładamy go do garnka. Odstawiamy na później, bo z miąższu przygotujemy sok. Wydrążone pomidory układamy w suszarce lub na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. W małej miseczce sól mieszamy z cukrem i oregano. Mieszanką posypujemy wszystkie pomidory. Na każdą połówkę pomidora dajemy także szczyptę bazylii. Pomidory suszymy w suszarce przez około 10-12h lub w piekarniku z termoobiegiem przez około 2-3h w temperaturze 75st, przy uchylonych drzwiczkach. Właściwie ususzone pomidory powinny mieć pomarszczoną skórkę i lekko miękki środek (nie suszymy ich na wiórki). Ususzone pomidory studzimy na kratce.

Suszone pomidory:
- wrzucamy do słoika razem z mozzarellą, oliwą i przechowujemy w lodówce
- zużywamy w gotowaniu: zup, sosów, nadziewanych mięs
- przekładamy do szczelnych pojemników/torebek i mrozimy
- miksujemy z ulubionymi dodatkami na gładkie pesto
- wekujemy w słoikach na zimę 


Suszone pomidory z mozzarellą w oliwie 
(przepis na 1 słoik)
Składniki:
  • suszone pomidory (ilość zależna od wielkości słoika; u mnie garść)
  • kilka kulek mozzarelli
  • łyżeczka suszonego tymianku lub gałązka świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • ziarenka kolorowego pieprzu
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do słoika wrzucamy kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Pomidory wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy do nich drobno posiekany czosnek, tymianek, kulki mozzarelli oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Zalewamy oliwą, mocno zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy przez okres do  2 tygodni. (UWAGA! W trakcie zbyt długiego przechowywania w lodówce, oliwa może przejść ze stanu ciekłego w stały, nie jest ona jednak zepsuta, więc wystarczy wyjąć słoiczek z pomidorami na godzinę przed podaniem). Smacznego!


W następnej notce podam przepisy na: suszone pomidory w zalewie, które możemy przechowywać całą zimę oraz sok pomidorowy z miąższu pozostałym po suszeniu pomidorów. 

12 komentarzy:

  1. Uśmiecham się o jeden maleńki słoiczek :)) A ten chlebek wyglądał pysznie, czy to nie ze swojej "produkcji" :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, pyszne takie pomidorki muszą być ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. już sobie wyobrażam ten smak.. achhh:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio cierpię na brak czasu. Dlaczego to przypadło akurat na końcówkę mojej akcji! Chciałabym zrobić takie pomidorki jeszcze ;) Dziękuję za Twój udział w akcji psiankowatej :) Zapraszam również za rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Muszę w końcu się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. boskie!:) sporo tych pomidorów na jeden słoiczek ale z pewnością warto:) domowe muszą być lepsze od kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentują pomidorki suszone :)chyba się w końcu skuszę i sama je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety nie mam zdjęć, ale następnym razem postaram się pamiętać aby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne te pomidory i mozzarellą.

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne propozycje! Lato jest czasem w którym przetwory stawiają górę i są pięknym wspomnieniem zimą :) Pomidorki zapisuję na listę "KONIECZNIE ZROBIĆ!"...

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  11. ZAPISUJE! moja mama uwielbia suszone pomidory! takie wykonane samodzielnie mogą być idealnym upominkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)