Suszone pomidory na zimę i przepis na sok pomidorowy

By | 11 września 2013 | 22:59 5 komentarzy
Jak obiecałam, ciąg dalszy przepisów z suszonymi pomidorami. Tym razem wersja na dłuższe przechowywanie. Spokojnie możecie sobie takie pomidorki schować  do spiżarni i zimą cieszyć się aromatem oraz smakiem lata zamkniętym w słoiku. A do tego, przepis na sok pomidorowy, który możecie przygotować z miąższu pozostałym po suszeniu pomidorów. Domowy sok pomidorowy doskonale zastąpi kupny koncentrat w trakcie przygotowania zup lub sosów.

Suszone pomidory w oleju
(przepis na 1 słoik; do dłuższego przechowywania)
Składniki:
  • suszone pomidory (ilość zapewniająca wypełnienie słoika do 2/3 wysokości)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego tymianku lub gałązka świeżego
  • ziarenka kolorowego pieprzu
  • olej słonecznikowy/rzepakowy
  • opcjonalnie łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Czysty, pusty słoik, bez pokrywki wyparzamy w piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180st. Suszone pomidory mieszamy z posiekanym czosnkiem, octem balsamicznym, tymiankiem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Do wyparzonego słoika wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, a następnie przekładamy pomidory wraz z dodatkami. Pomidory powinny sięgać 2/3 wysokości słoika, bowiem bardzo mocno chłoną oliwę.

W osobnym garnku podgrzewamy olej aż do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się pierwsze pęcherzyki. Ciepłym olejem zalewamy pomidory. Słoik zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na kilka godzin. Słoik z  pomidorami przechowujemy w chłodnym miejscu nawet do kilku miesięcy.


Sok pomidorowy
(przepis na 1 słoiczek)
Składniki:
  • miąższ z 2 kg podłużnych pomidorów pozostały po suszeniu (zobacz jak suszyć pomidory)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • sól, cukier
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy miąższ z wydrążonych pomidorów. Dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: chilli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Następnie całość przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. 
Sok przelewamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Gotowy sok możemy przelać do słoika, spasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu lub zużyć do przygotowania sosów/zup.


5 komentarzy:

  1. Kusisz tymi pomidorami :) Oj, bardzo kusisz :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam suszone pomidory w oliwie lub oleju. Pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. szalejesz z tymi pomidorami:D akurat małe zapasy na zimę będą, póki najtańsze i najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidory bardzo lubię, świeże, ale suszone już nie... Jednak zamknięcie odrobiny lata w słoiczkach to świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mając do wyboru słonecznikowy i rzepakowy zawsze wybieram rzepakowy - to najzdrowszy z olejów!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)