Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym)

By | 6 listopada 2013 | 19:09 9 komentarzy
Witajcie Kochani, przepraszam za prawie tygodniową przerwę w pisaniu. Oprócz ostatnich kilku dni spędzonych w rodzinnym domu, miałam jeszcze kilka spraw na głowie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi to uchybienie. W ramach rekompensaty mam dla Was przepis na coś niebywale słodkiego, a przy okazji bardzo smacznego. ;)))

Składniki:
kruche ciasto:
  • 300g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 600g mąki pszennej
  • 10g proszku do pieczenia

krem kajmakowy (krówkowy)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny 

do dekoracji:
  • płatki migdałowe, wiśnie kandyzowane, groszki i wiórki czekoladowe

Przygotowanie:
kruche ciasto:

Masło rozdrabniamy na kawałki i mieszamy z cukrem bardzo dokładnie, tak aby nie pozostały duże grudki masła. Następnie wbijamy jajka i znów mieszamy. Dodajemy całą mąkę na raz i mieszamy ciasto, aż pojawią się okruszki. (*wszystkie etapy mieszania wykonujemy za pomocą rąk). Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-60min, aby odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy je na posypanym mąką blacie. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż foremki do tartaletek. Foremki wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby nie wytworzyły się wybrzuszenia jako, że w trakcie pieczenia spod ciasta wydostaje się para. Tartaletki pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone spody do babeczek zostawiamy do ostygnięcia.

krem i dekoracja:
Kremówkę ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy (ale nie gotujemy!) do momentu aż się rozpuści. Lekko ciepłą żelatynę łączymy z masą kajmakową. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy masę krówkową do ubitej wcześniej kremówki. Gotowy krem kajmakowy przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim ostudzone tartaletki. Babeczki dekorujemy wedle uznania, przechowujemy w lodówce. Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Piękne Ci wyszły, zwłaszcza te babeczki-kwiatki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. małe ślicznotki! aż zaśliniłam klawiaturę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale prześliczne! Już czuję ich smak....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne kwiatki z płatków migdałowych :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)