Bułgarskie kebabcze z wołowiny

By | 30 grudnia 2013 | 19:17 4 komentarze
Dzisiaj mam dla Was danie rodem z Bułgarii, którą udało mi się odwiedzić w minione wakacje. To propozycja doskonała do podania na zimno lub na ciepło, zatem spokojnie możecie zaserwować swoim gościem ten bałkański smakołyk w Sylwestra. Kebabcze, a właściwie Kebapche (кебапче) jest przygotowywane zazwyczaj z wieprzowiny lub wołowiny, z dodatkiem przypraw. Tradycyjne kebabcze powinny być grillowane. Nigdy nie są smażone ani pieczone w piekarniku. Potrawa ta jest zasadniczo bułgarskim odpowiednikiem serbskich Cevapcici. Oba dania różnią się tylko wielkością serwowanych kawałków mięsa.

Składniki:
kebabcze:
  • 500g wołowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • pól średniej wielkości cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól, pieprz
tzatziki:
  • 1 duży ogórek
  • 300-350g jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
salsa pomidorowo-paprykowa:
  • 1 pomidor
  • pół papryczki chilli
  • 50g natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka stołowa oliwy
  • łyżka stołowa oleju z pestek dyni

Przygotowanie: 
Przygotowania warto zacząć od sosu i salsy.  Ogórka myjemy i  przekrawamy na pół wzdłuż jego długości. Za pomocą łyżeczki wydrążamy pestki, a następnie ścieramy ogórka na tarce o grubych oczkach. Gdy ogórek puści dużo wody należy go dobrze odcisnąć, aby sos nie był zbyt wodnisty. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jogurt grecki i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki. W drugiej miseczce umieszczamy pokrojone w kostkę pomidory  drobno posiekaną papryczkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość polewamy oliwą oraz olejem z pestek dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gdy dodatki do mięsa są gotowe, przechodzimy do przygotowania kebabczy.  Na początek cebulę, papryczkę oraz ząbek czosnku kroimy w drobną kosteczkę. W misce umieszczamy warzywa, a następnie wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, płaską łyżeczkę kuminu (kminu rzymskiego), sól oraz pieprz. Na koniec dodajemy mielone mięso i całość dokładnie mieszamy. Z mieszanki formujemy kotleciki o średnicy około 2cm i długości około 8cm (najlepiej robić to mokrymi rękami). Kebabcze girllujemy na grillu elektrycznym (ewentualnie smażymy na patelni grillowej) przez około 10-12 minut aż będą rumiane, przewracając je kilkakrotnie, aby nie przywarły. Gotowe kotleciki podajemy z wcześniej przygotowanym sosem tzatziki oraz salsą z pomidorów i papryki. Smacznego!



4 komentarze:

  1. idealna propozycja na sylwestra!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności.Wszystkiego najlepszego Martynko w Nowym Roku.Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Kebapcze polecone od kolegi, Bułgara. Zaskoczony był że mamy przepis po Polsku. Jutro zamierzam się zabrać za to i spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)