Pudding z bułeczek maślanych, z budyniem, rodzynkami i groszkami czekoladowymi

By | 21 lutego 2014 | 20:41 6 komentarzy
Pudding z pieczywa to wspaniała rzecz. Możecie go przygotować, kiedy Wasz chleb, chałka lub bułeczki nie są już pierwszej świeżości. Pudding nadaje im drugie życie. :) Bardzo lubię go przygotowywać nawet ze świeżego pieczywa, ponieważ jest bardzo sycący i można skomponować go niemal ze wszystkimi dodatkami: świeżymi i suszonymi owocami lub bakaliami. 


Składniki:
  • 6 bułeczek maślanych Jean Pierre od Lidl Polska
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki stołowe groszków czekoladowych
  • 2/3 szklanki mleka + kilka łyżek
  • 2 czubate łyżeczki budyniu czekoladowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Bułeczki maślane kroimy na małe kromeczki. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dolewamy budyniową mieszankę, chwilę mieszamy i zdejmujemy z gazu. Gdy budyń ostygnie, miksujemy go z jajkami, miodem, esencją waniliową i cynamonem. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: bułeczki maślane, rodzynki, groszki czekoladowe oraz odrobinę masy budyniowo-jajecznej (u mnie wyszły 3 warstwy). Gotowy pudding wkładany do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Haaa,ja właśnie mam taki chlebuś do wykorzystania,z nieba spadłaś mi z tym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zabieram trochę puddingu na śniadanko :)
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł i taki apetyczny - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. na słodko jeszcze nie robiłam, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam puddingi na bazie pieczywa! z czekoladą boski :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)