Jak zrobić domowe mleczko kokosowe?

By | 6 marca 2014 | 16:25 5 komentarzy
Niedawno pokazywałam Wam jak wybierać i rozłupać kokosa oraz jak przygotować domowe wiórki kokosowe. Do przetworzenia kokosa w domu możemy wykorzystać jeszcze jedną metodę. Osobiście polecam Wam ten sposób, ponieważ otrzymamy dwa półprodukty: mleczko kokosowe oraz wiórki. 


Przygotowanie mleczka kokosowego:
Wydrążony miąższ z kokosa, obrany z brązowej skórki i pokrojony w kostkę umieszczamy w dzbanku blendera. Kawałki kokosa zalewamy uprzednio odlaną wodą kokosową (jeśli jest jej zbyt mało można dolać 100 ml wrzątku). Całość miksujemy na puree, a następnie zostawiamy jeszcze na 20 minut. Puree kokosowe przecieramy przez bardzo drobne sito. Następnie, to co zostanie na sicie odciskamy jeszcze przez gazę, tak aby wycisnąć całe mleczko.


Gotowe mleczko kokosowe przechowujemy w lodówce około 2-3 dni (UWAGA! mleczko w lodówce rozwarstwia się na dwie części: dolną płynną oraz górną zbitą. To normalne zjawisko, aby połączyć obie warstwy, wystarczy wyjąć mleczko z lodówki na kilka minut, a potem dokładnie zamieszać łyżką). 


Po odciśnięciu, na gazie zostają nam wiórki kokosowe, które po wysuszeniu  będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ja swoje wiórki suszyłam 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 100-120 stopni.



5 komentarzy:

  1. prawie tak samo prosto jak mleczko z gotowych wiórek:) to moje osttanie odkrycie, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Mimo, że nie przepadam za żadnym mlekiem to takiego chetnie bym sie napiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś tym kokosem w samo sedno. Ja osobiście nie przepadam za kokosem ale mój mąż ostatnio pokusił się na jednego. Ileż mieliśmy z nim zajęcia, ale nieświadomi odpowiedniego przygotowania wygrzebaliśmy tylko środek. Teraz już wiem jak się niem zająć :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)