Pierogi z mięsem | czyli jak wykorzystać mięso z rosołu?

By | 12 marca 2014 | 13:15 8 komentarzy
Recykling w kuchni to wspaniała rzecz, ponieważ nic nie się marnuje. Ugotowane mięso z rosołu, zupy czy innej potrawy jest świetną bazą na przygotowanie farszu do pierogów, cepelinów lub krokietów. U mnie dzisiaj przepyszne pierogi z mięsem :)).


Składniki:
ciasto:
  • około 1100-1200 g mąki wrocławskiej
  • 3 niepełne szklanki ciepłej wody
  • stołowa łyżka soli
  • 6 stołowych łyżek oleju
farsz:
  • 600-700 g gotowanego mięsa drobiowego (np. udka/skrzydełka)
  • 400 g  gotowanego mięsa wieprzowego (np. karkówka/łopatka)
  • 300 g  gotowanego mięsa wołowego (np. mostek wołowy)
  • pęczek włoszczyzny: 3 duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera, kawałek pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • papryka ostra
  • majeranek
  • 1 łyżka masła/oliwy

Przygotowanie:

farsz:
Mięso najlepiej gromadzić stopniowo. Ja używam w tym celu woreczków próżniowych. Zawsze gdy zostaje mi kawałek ugotowanego mięsa z rosołu, innej zupy, czy też dania obiadowego, dzielę je kawałki i zamrażam w woreczkach próżniowych. Przed przygotowaniem farszu rozmrażamy mięso. Włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła lub oliwy. Gotowe warzywa oraz przesmażoną cebulę mielimy wraz z mięsem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz majerankiem. Ilość przypraw jest dowolna. Polecam najlepiej próbować, czy farsz nie jest jałowy.
 
pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną cebulką. Smacznego!


Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.


Zupny recykling



8 komentarzy:

  1. Ostatnim razem jadłam z płucek,jak byłam małą dziewczynką i bardzo niemile wspominam to doświadczenie.Ale Twoje z mięskiem rosołowym to ja chętnie,to ja tak:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy aby na pewno te proporcje są dobre? Robię pierogi od wielu lat i nie wyobrażam sobie, aby upchać 1,4 kg mięsa i całkiem sporą porcję warzyw do 40 pierogów, bo mniej więcej tyle wychodzi z 400 g mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja.. mój błąd. Przekopiowałam swój przepis na ciasto z pierogów z kapustą i nie podniosłam proporcji w stosunku do mięsa. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  3. wiedziałam że robię błąd wchodząc tu na głodniaka :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam!:) na domowe pierogi zawsze się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie dodawałam włoszczyzny do farszu, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)