Lemon curd (krem cytrynowy)

By | 2 kwietnia 2014 | 20:42 3 komentarze
Można powiedzieć, ze zakochałam się w tym kremie od pierwszego "zjedzenia". Smakował mi zarówno wyjadany łyżeczką ze słoika, jak i w formie dodatku do innych deserów i ciast. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach. Gorąco polecam tą recepturę.


Składniki:
  • skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 180g cukru
  • 80g masła

Przygotowanie:
W małym rondelku, za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka razem z żółtkami. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, ale nie ucieramy. Całość grzejemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Od razu dodajemy masło, sok z cytryn oraz otartą skórkę cytrynową. Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Gotowy lemon curd powinien mieć gładką konsystencję, dlatego przed nałożeniem do wyparzonego wcześniej słoiczka przecieramy go przez sito. Skórkę cytrynową, która osiądzie na sitku można  wedle uznania dodać do całości. Gotowy krem cytrynowy przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego!



Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

3 komentarze:

  1. ciągle odkładam zrobienie tego kremu i szkoda:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, totalnie. Ale robię z innego przepisu zazwyczaj, nie ma w nim masła. Następnym razem wypróbuję ten, bo na Twoich zdjęciach wygląda pięknie i kremowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie długo by nie wytrwał,sama zjadłabym go w sekrecie przed samą sobą hahaha (żeby nie czuć się winną,schowałąbym go w szafce i podjadała co chwilę po łyżecze,aż do dna)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)