Naleśniki z frużeliną rabarbarową

By | 26 kwietnia 2014 | 21:55 9 komentarzy
Oto jest, pierwszy rabarbar w tym sezonie... gdy pojawił się na straganach nie mogłam odebrać sobie przyjemności jego zakupienia. Jedna porcja wylądowała oczywiście w placku (przepis tutaj), a to co zostało wykorzystałam do przygotowania smacznej frużelinki, którą podałam z naleśnikami.


Składniki:
naleśniki:
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka sody
frużelina rabarbarowa: 
  • 160 g rabarbaru (po obraniu)
  • 2 stołowe łyżki cukru*
  • 3/4 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 stołowe łyżki wody
*ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, zależnie od tego jak kwaśny jest rabarbar

Przygotowanie:
naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy rózgą lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być dość lejące, ale nie rzadkie. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron.

frużelina rabarbarowa:
Rabarbar dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w rondelku. Dodajemy wodę oraz cukier, następnie grzejemy kilka minut do momentu, kiedy rabarbar zrobi się miękki i puści sok. Wówczas odlewamy kilka łyżek soku i dokładnie mieszamy go z mąką ziemniaczaną. Gotową mieszankę dolewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy frużelina się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Podajemy z przygotowanymi wcześniej naleśnikami. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. naleśniki w takim wydaniu z wielkim 'bananem' na twarzy bym zjadła! stęskniłam się za rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuje, ze musze na nowo odkryć rabarbar, bo póki co pamiętam go jedynie ze szkolnej stołówki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu mniam!:) uwielbiam jego kwaśny smak:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrzę i patrzę i coraz większą mam na nich ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na nie(a nie "na nich")oczywiście:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiały być pyszne. Lubię rabarbar ze względu na jego specyficzny smak ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)