Pizza na żytnim spodzie (pieczona na kamieniu)

By | 24 maja 2014 | 08:54 5 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was kolejny wariant pizzy. Tym razem postanowiłam wypróbować mąkę żytnią do przygotowania spodu, jako że staram się aktualnie w diecie unikać pszenicy. Moim zdaniem jest to eksperyment udany, bo całość bardzo mi smakowała. Jedyne do czego można się przyczepić to fakt, że pizza wychodzi cieńsza i mniej puszysta niż ta z użyciem mąki pszennej. Mnie to jednak nie przeszkadza, bo jestem miłośniczką pizzy na cienkim spodzie. Poniższą pizzę piekłam na kamieniu, aczkolwiek bez obaw możecie upiec ją na tradycyjnej blaszce w piekarniku.


Składniki:
ciasto:
  • 300 g mąki żytniej typ 720 + do podsypywania
  • 35 g drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • stołowa łyżka cukru
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • ¾ łyżeczki soli  
sos:
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
dodatki:
pizza 1
  • garść kukurydzy
  • kilka plasterków pieczarek
  • kawałki kabanosa
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • garść twardego sera np. parmezanu
pizza 2 (wege)
  • garść kukurydzy
  • kilka listków rukoli
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • garść twardego sera np. parmezanu

Przygotowanie:
W misce umieszczamy rozdrobnione drożdże, cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem, a następnie dolewamy letnie mleko (nie może być zbyt ciepłe, bo wysoka temperatura zabije drożdże). Gotowy rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicy/blacie przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, robimy dołek, w którym umieszczamy sól, zaczyn z drożdży oraz oliwę. Powoli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, na 30-60 minut do wyrośnięcia.
 
Następnie przegniatamy je raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do temperatury 220-250 stopni, pamiętając, że kamień musi się nagrzewać przynajmniej pół godziny. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o grubości kilku mm i pozwalamy im odpocząć jeszcze przez 10 minut. Następnie tuż przed pieczeniem każdy spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim ulubione dodatki. Pizzę przekładamy ostrożnie na gorący kamień i pieczemy około 10 minut (w praktyce czas pieczenia może być nieco dłuższy lub krótszy, zależnie od możliwości Waszego piekarnika). Gotową pizzę podajemy solo lub z dipami.
 
Smacznego! 

Warto sprawdzić także przepisy
na sosy:
a
oraz inne warianty pizzy:


Za możliwość użytkowania i testowania kamienia dziękuję firmie BAKERO.

5 komentarzy:

  1. jak chcialabym dodac kabanosa smakowego typu maestro to jaki smak ru najbardziej by pasowal?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna!:) ostatnio też piekłam z dodatkiem mąki żytniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! Mam nadzieje, że dojechałaś szczęśliwie do Wrocławia, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)