Pierś z kurczaka z groszkiem cukrowym

By | 28 czerwca 2014 | 19:48 6 komentarzy
Uwielbiam świeży groszek cukrowy, więc gdy zobaczyłam go w promocyjnej cenie, to oczy zalśniły mi niczym pięciozłotówki. Natychmiast wrzuciłam jedno opakowanie do koszyka i tak powstał szybki obiad, przygotowany dosłownie w 15 minut. :)


Składniki:
(na jedną porcję)
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 120 g)
  • 150 g groszku cukrowego
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
marynata:
  • 2 łyżeczki pesto arrabiata
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżeczka miodu 
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, rozbijamy i marynujemy przez kilka minut. Z groszku cukrowego usuwamy końcówki oraz łyko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy groszek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i grzejemy około 5 minut do momentu aż będzie al dente. Do gotowego groszku dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie na suchej patelni umieszczamy zamarynowanego kurczaka (nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ znajdował się w marynacie). Pierś smażymy z obu stron do momentu aż będzie rumiana. Mięso podajemy razem z groszkiem wymieszanym z ziarnami słonecznika. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dodatek groszku,szczególnie teraz jak jest świeży.

    OdpowiedzUsuń
  2. Groszek uwielbiam,kurczaczka tez,choc nigdy nie jadlam go w polaczeniu z groszkiem:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)