Cukinia faszerowana grzybami leśnymi i serem kozim

By | 11 sierpnia 2014 | 11:44 4 komentarze
Uwielbiam cukinię! To chyba najbardziej wdzięczne warzywo w kuchni zaraz po dyni. Można z niej zrobić praktycznie wszystko... lekko pikantne leczo, delikatną zupę, chrupiące placki lub słodkie ciasta. Tym razem jednak postawiłam na klasykę, czyli cukinię zwyczajnie nafaszerowałam. :)


Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 75 g suszonych grzybów (około 3 garści)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe dymki liofilizowanej (można zastąpić świeżą)
  • 100 g sera koziego (u mnie kawałek sałatkowego i grillowego)
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, ponieważ stwardnieją. Zostawiamy je do namoczenia przez około 15-20 minut. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na dwie połowy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ z pestkami, tak aby powstały "łódeczki". Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dorzucamy liofilizowaną dymkę, odsączone grzyby oraz masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowym farszem grzybowym napełniamy cukinie. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Całość posypujemy startym parmezanem i oprószamy szczyptą pieprzu cayenne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Smacznego!



Faszerujemy 2014!



4 komentarze:

  1. Musiało smakować bosko, uwielbiam faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam cukinię za jej nieskończoność pomysłów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak patrzę na Twoje zdjęcia zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)