Kawa bananowa z czekoladą

By | 9 października 2014 | 00:38 7 komentarzy
Muszę przyznać, że chwilowo zaczęłam odgrzebywać przepisy wykonane jakiś czas temu, lecz nieopublikowane jeszcze na blogu. Cierpię aktualnie na brak nowych zdjęć, ponieważ ostatnio mam mało czasu na  gotowanie nowych dań oraz ich późniejsze fotografowanie. Myślę, że za jakiś czas sytuacja się unormuje, ale póki co zajmę się  porządkami w folderze z zaległymi przepisami. Dzisiaj w oko wpadła mi przepyszna kawa bananowa, którą gorąco polecam na osłodę chłodnego, jesiennego popołudnia ;).

kawa bananowa

Składniki:
  • 75 ml mleka
  • 125 ml wrzątku
  •  stołowa łyżka kawy 
  •  stołowa łyżka masła czekoladowego
  •  pół banana
do dekoracji:
  • kilka plastrów banana
  • bita śmietany
  • starta czekolada

Przygotowanie:
Na początek 50 ml mleka blendujemy z połową obranego banana. Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy do niej łyżkę masła czekoladowego i mieszamy aż się rozpuści. Kawę łączymy z mieszanką mleczno-bananową, a następnie spieniamy 25 ml mleka i gotową piankę wylewamy na wierzch kawy. Całość dekorujemy bitą śmietaną, startą czekoladą oraz plasterkiem banana. 

Smacznego!

Kawa bananowa z czekoladą

7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, z chęcią wypiłabym teraz filiżankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako kawoholiczka i zwykłej i smakowym mówię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, taka kawa musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z poprzednikami - to musi być poezja dla podniebienia. Nigdy nie piłam takiej bananowej kawy, ale koniecznie musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozumiem, że banany stosowane są jako dekoracja oraz forma "ciasteczek" do kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spojrzeć na przygotowanie. Banan jest także zblendowany z mlekiem i dodany do kawy.

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)