Wytrawne placki z dyni

By | 2 października 2014 | 23:59 3 komentarze
Dzisiaj mam dla Was przepis na wytrawne placki z dyni. Możecie je przygotować gdy kolejnego dnia nie macie czasu na gotowanie lub spędzicie długie godziny poza domem. Placki  doskonale smakują na zimno oraz na ciepło, dlatego wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. :) 



Składniki:
  • 500 g dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek stołowych dowolnej mąki (pszennej, ryżowej, z ciecierzycy)
  • sól, pieprz, chilli, kumin (do smaku, wedle uznania)
  • oliwa do smażenia
do podania:
  • jogurt grecki 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie trzemy również paprykę, cebulę oraz obrane i umyte ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy parmezan, jajka, mąkę przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz szczypiorku. Smacznego!




3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)