Orzechowiec

By | 6 listopada 2014 | 21:25 7 komentarzy
Orzechowiec to bardzo popularne, polskie ciasto. Mnie kojarzy się ze Świętami równie mocno jak miodownik, czy sernik. Blaty kruchego ciasta przełożone budyniem, a na wierzchu pyszny kajmak z orzechami. To ciasto bez wątpienia posmakuje Wam oraz Waszym gościom w trakcie rozmaitych uroczystości. Dodatkową zaletą tego wypieku jest fakt, że możecie upiec go wcześniej. Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, lub nawet na trzeci dzień od przygotowania. Wówczas kruche ciasto kruszeje i staje się jeszcze pyszniejsze. 


Składniki:
ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 125 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść posiekanych orzechów włoskich
masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła
masa z orzechami:
  • 400 g kajmaku w puszce
  • orzechy włoskie
dodatkowo:
  • likier orzechowy do nasączenia ciasta

Przygotowanie: 
Przygotowania orzechowca rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu. Oba opakowania budyniu rozpuszczamy w jednej szklance zimnego mleka. Pozostałą część zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy mieszaninę budyniową i ciągle mieszając grzejemy,  do momentu zgęstnienia masy. Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto. 

Na stolnicy siekamy masło razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy, aż powstanie zwarta kula. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, aby otrzymać trzy blaty o wymiarach: 31 cm x 24 cm. Układamy je w  prostokątnej formie wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy płat ciasta pieczemy oddzielnie przez około 13 minut w temperaturze 180 ºC. Po wyjęciu z piekarnika każdy placek zostawiamy w formie przez kilka minut, aby zesztywniał i nie popękał przy wyjmowaniu. 

Gdy ciasto jest gotowe kończymy przygotowanie masy budyniowej. W dużej misce ucieramy masło na biały puch za pomocą miksera i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy likierem orzechowym, smarujemy połową masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, a na wierzchu ciasta kładziemy masę kajmakową oraz posiekane orzechy włoskie. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej podać je po upływie 24h, wówczas smakuje najlepiej. 

Smacznego!

  

Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie orzechów znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).

http://issuu.com/dmk-kociol/docs/kocio___nr_2_v4

7 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)