Placki warzywne

By | 25 lutego 2015 | 01:36 5 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was przepis na placki warzywne. Ich głównym składnikiem jest cukinia oraz ziemniaki. Na blogu prezentowałam już bardzo podobne wytrawne placki z dynią. Obie wersje bardzo mi smakują i często je przygotowuję, ponieważ są doskonałe jako zimna lub ciepła przekąska. Wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Chociaż takie prosto z patelni znikają najprędzej... ;) Szczególnie dobrze komponują się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. 


Składniki:
  • 800 g cukinii
  • 600 g ziemniaków
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 i ½ cebuli
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 łyżek stołowych dowolnej mąki (pszennej, ryżowej, z ciecierzycy)
  • sól, pieprz, chilli, kumin (wedle uznania)
  • oliwa do smażenia
do podania:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie trzemy również cebule, pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz obrane i umyte ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy parmezan, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 

Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz koperku. 

Smacznego!

5 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)