Witajcie Kochani :). Nie zaglądałam tutaj ponad tydzień, za co przepraszam. Jakoś ostatnio nie było mi po drodze do komputera, jednak dzisiaj po skończonych pracach w kuchni, znalazłam chwilę, aby podzielić się z Wami przepisem na przepyszną babkę cytrynową. Dodatek maślanki sprawia, że jest ona lekka jak chmurka, a zarazem przyjemnie wilgotna. Aż ciężko powstrzymać się dzisiaj przed jej zjedzeniem. A Wam jak poszło w kuchni? Co upiekliście dobrego na Święta? U mnie powstał też pyszny sernik, babka koksowa w czekoladzie oraz mazurek różany. :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMmyLMiWh5md-AzFL5MOM19nnTDIJYO0SM5YE9-76ruOgFg20Nb2514klSE3LlpNE9LkqHAMjweeKx654HwATZ_TyBqTqWLoy8Mfbb9a35VGP-wbGr17BCTPI2udjai7PhwzO3GEO4gZU/s1600/DSC_9359+copy.jpg)
Składniki:
babka:
- 170 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki*
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe skórki cytrynowej
- 3/4 szklanki cukru**
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 stołowe łyżki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- do dekoracji: skórka pomarańczowa
** podczas przygotowań używałam szklanki o pojemności 200 ml
Przygotowanie:
babka:
Przed przygotowaniem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy skórką cytrynową. Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na biały puch. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia składników. Maślankę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do masy z masła i jajek. Na końcu wsypujemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy na babkę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
lukier:
Do garnuszka wlewamy mleko, podgrzewamy aż będzie gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu. Gotowym lukrem dekorujemy ostudzoną babkę. Dekorujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyBDfuEwuP4BDtd__uZm7mmm86yySwnMo_q47Ev9GHWG3Qt6wTX8vp7gocknBeliQbjnK7QsexomKwZgCsLHUCtrOAtSPfxmJOaHQPYwOYIVEoaLSIp2QkGv_XpZj58YjbzheUMF_t5x0/s1600/DSC_9366+copy.jpg)
W tym miejscu pragnę złożyć wszystkim Czytelnikom bloga najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych. Niech ten czas będzie najpiękniejszy i spędzony dokładnie tak, jak lubicie najbardziej!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxetOSTwPveZvV9vG8wkHbnCwvCN4IoXwMndXV9AgjXpn-ZQG8KhFf1BPUIKzXJc5nFM4ZkX5PtK7QX4-NeP2fV6wBVnNZnSjyXb5tu5BZm-lmtJiYcCWoIvjMN5v0qNQOH49VrF1_UNY/s1600/DSC_9315+copy.jpg)
Uwielbiam babki, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie. Nie szkodzi, że po świętach.. na weekend będzie jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuń