Zupa koperkowa

By | 23 kwietnia 2015 | 21:44 3 komentarze
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na moją ulubioną zupę. Koperkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest lekka, delikatnie kremowa i w smaku bardzo łagodna. Najlepszą przygotowuje bezkonkurencyjnie moja babcia. I choć wszystko robię zgodnie z jej instrukcją, to mojej koperkowej jednak czegoś brakuje. No ale tak to już jest... babcinej kuchni nie da się podrobić. Mam tylko nadzieję, że za 50 lat moje wnuki stwierdzą to samo na temat zup przygotowywanych przeze mnie ;). 


Składniki:
  • 700 ml aromatycznego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2 pęczki koperku
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Do średniej wielkości garnka wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach. Całość zalewamy bulionem i grzejemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.

Śmietanę łączymy z mąką oraz kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszaninę dolewamy do garnka z pozostałą częścią zupy. Mieszamy i wyłączamy płomień. Na koniec dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły. Zupę podajemy samodzielnie lub z grzankami.

Smacznego!

3 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)