Bułki pszenno-żytnie

By | 2 maja 2015 | 08:53 3 komentarze
Witajcie w majowy weekend. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne śniadanie. Domowe bułeczki pszenno-żytnie z pewnością zachwycą Waszych domowników. Jeśli majówkę spędzacie w domu, a wolny czas poświęcacie na relaks i przygotowywanie znakomitych posiłków, to bułeczki z tego przepisu sprawdzą się doskonale. Receptura nie jest zbyt skomplikowana. Jeśli po wyrobieniu schowacie ciasto do wyrośnięcia na noc do lodówki, rano w kilka chwil będziecie mogli cieszyć się smakiem świeżo upieczonego pieczywa.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki maki żytniej typ 750* 
  • 35 g drożdży
  • 30 g masła
  • 1 i ½ łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • kilka łyżek mleka + żółtko
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, 2 łyżki letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Resztę mleka podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, lecz nie gorące. Następnie rozpuszczamy w nim masło. Odstawiamy do ostudzenia

Do misy przesiewamy oba rodzaje mąki oraz sól, dodajemy rozczyn i stopniowo dolewamy mleko z masłem. Dokładnie mieszamy i przez kolejne 10 minut zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które będzie ładnie odstawać od ręki. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. 

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy porcje ciasta, formujemy bułki i odkładamy na blachę. Przed upieczeniem pozostawiamy je jeszcze na 10-15 minut, aby się napuszyły. Wierzch bułek nacinamy wedle uznania, smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i wkładamy do gorącego piekarnika. Bułki pieczemy na złoty kolor przez około 15 minut. Gotowe pieczywo podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. pyszne bułeczki na leniwe sobotnio-niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie jak one muszą pięknie pachnieć:) I smakować rzecz jasna:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)