W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na bardzo pożywne danie. Barszcz ukraiński to kompozycja buraków, fasoli i innych jarzyn. W oryginalnym ukraińskim przepisie nie ma fasoli, jest za to kapusta. Barszcz z dodatkiem fasoli nazywany jest czernihowskim. Każda gospodyni ma swój własny przepis na barszcz ukraiński. W moim domu najlepszy przygotowuje moja babcia i to od niej mam podstawowy przepis. Moją modyfikacją jest dodatek botwinki, aby nadać zupie bardziej letniego charakteru.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbQflS3qwoGinuCzsLVUu-N8W9pwRsjikpDacYDU6mVZazjuc78Fb_nqUTi0WNG0AkMCjFnoUqbBPMklcTesQ2bwaCIENAq1i5R3EVMInRwnOJEKlfZWqKyjeMR7zPM2H-c64csDxacmQ/s1600/DSC_0958.jpg)
Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- porcja rosołowa
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek botwinki (z co najmniej 4 dużymi, młodymi buraczkami)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 pomidor
- puszka białej fasoli konserwowej
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe śmietany
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny do smaku
- łyżka oliwy
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Porcję rosołową oraz ćwiartkę z kurczaka płuczemy, zalewamy około 2 litrami wody, zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, selera oraz dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
W międzyczasie zajmujemy się botwinką. Buraki odcinamy, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Liście botwiny odrywamy od łodyg. Jedne i drugie siekamy. Następnie na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość dusimy przez 2-3 minuty.
Z zupy wyjmujemy mięso. Dodajemy do niej cebulę z pomidorami, przeciśnięty przez praskę czosnek, starte buraczki, odsączoną z zalewy fasolę, oraz posiekaną botwinkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną octu lub soku z cytryny i grzejemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę. Gotowy barszcz w miskach dekorujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXuLLcuYlxQ8KvIB5T7TbK8UaFr7WYYx1dx0arXVZ99VnYH781qOsbG-hOB4M9eu9kOZHzhneupsCia6H0LAF4vYK1ESFKiOiKN9VbaXpHUmsHEAMvgeByqjI9fUHUJg6piUrWjtdCNPo/s1600/DSC_0983.jpg)
uwielbiam go! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i pewnie smaczny smak;))
OdpowiedzUsuń