Naleśniki z serem i truskawkami

By | 22 lipca 2015 | 19:09 6 komentarzy
Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych do przygotowania w kuchni. W zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się smacznym posiłkiem o każdej porze dnia. Zależnie od tego, jaki rodzaj nadzienia wybierzemy, naleśniki będą doskonałym śniadaniem, obiadem lub kolacją. U mnie dzisiaj wersja klasyczna, z dodatkiem twarożku, dżemu i świeżych owoców. 


Składniki:
  • 240 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej/masło do smażenia
nadzienie:
  • chudy twarożek
  • dżem truskawkowy
  • truskawki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy jajka, mleko, cukier puder oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło. Dużą patelnię smarujemy odrobiną masła lub oliwy oraz mocno ją rozgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy do momentu, aż cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza (potrwa to około minutę). Następnie placek odwracamy i smażymy kolejne 30 sekund, aż ładnie się przyrumieni. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki. 

Gotowe naleśniki smarujemy warstwą twarożku oraz dżemu truskawkowego. Na wierzchu układamy plasterki truskawek. Zwijamy w rulon, bądź składamy w kopertę.

 Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Idealne naleśniki. Nadzienie bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie truskawek i sera jest fantastyczne;))

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna klasyka :) dawno nie jadłam słodkich naleśników, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lato, lato wpełni na Twoim talerzu :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpustna wersja naleśników ;) i taka zawsze jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że sezon na truskawki już dawno za nami :( Dobrze, że zachował mi się jeszcze jeden słoik dżemu! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)