Grzanki z serem pleśniowym i orzechami

By | 13 października 2015 | 00:01 3 komentarze
Uwielbiam wszelkiej maści sery... pleśniowe, żółte, długodojrzewające, kozie, z dodatkami i bez. Na hasło "deska serów" moje ślinianki od razu zaczynają pracować i niemal natychmiast robię się głodna. Lubię także sery w całkiem innym wydaniu np. zapieczone na chrupiącym pieczywie. Grzanki z tego z przepisu to idealny dodatek do lampki wina. Aby wzbogacić ich smak, po zapieczeniu możecie położyć na wierzchu plaster gruszki lub kawałek winogrona. To idealna przekąska na imprezę lub jako starter przed głównym daniem podczas kolacji. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, więc możecie przygotować  nawet wtedy, gdy goście wpadną bez zapowiedzi. 


Składniki:
  • 1 bagietka
  • 200 g ulubionego sera pleśniowego (u mnie lazur)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
do dekoracji
  • natka pietruszki 
Przygotowanie:
Ser pleśniowy wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zmiękł, a następnie kroimy go w plastry. Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na niej ser oraz posiekane orzechy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy do momentu, aż pieczywo ładnie się przyrumieni i ser będzie rozpuszczony. Po wyjęciu z piekarnika grzanki dekorujemy natką pietruszki. 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. sery to również moja słabość. cudowne grzanki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, a coś dla alergików, alternatywa do orzechów :D?

    OdpowiedzUsuń
  3. Plaster gruszki lub kawalki winogron. W przypadku tego drugiego owocu, polecam dodanie juz po zapieczeniu z serem.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)