Muffiny miodowe z orzechami

By | 11 listopada 2015 | 20:42 6 komentarzy
Czy zaczęliście planować już swoje świąteczne wypieki? Ja w tym roku Święta spędzam w Portugalii, więc raczej o tradycyjnym zestawie dań wigilijnych mogę zapomnieć. Jest mi trochę smutno z tego powodu, ale z drugiej strony zetknięcie z inną kulturą i kuchnią podczas Bożego Narodzenia będzie z pewnością interesującym doświadczeniem. Jeszcze nie zdecydowałam co będę piekła w grudniu, aczkolwiek z pewnością pojawi się coś pachnącego Świętami. Mimo mojej nieobecności w Polsce, na blogu będzie świąteczny klimat, ponieważ mam jeszcze kilka tradycyjnych przepisów w zanadrzu. Wypatrujcie ich tutaj z początkiem grudnia. W miarę możliwości postaram się Wam także przybliżyć jak wygląda Boże Narodzenie w Portugalii. Tym czasem na zachętę mam dla Was przepis na muffiny miodowe z orzechami. Nie jest to co prawda wypiek do końca świąteczny, ale bez wątpienia idealny na późną jesień oraz zimę. ;) 


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 100 ml miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 80 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
do dekoracji:
  • 130 g śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki. 

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz posiekane orzechy. W osobnym naczyniu łączymy mleko, jajka, olej oraz miód. Mokre składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy aż się połączą. Papilotki lub foremki do muffinek wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzamy i dekorujemy ubitą śmietaną. Posypujemy orzechami. 

Jeśli macie ochotę na więcej słodyczy, gotowe babeczki możecie dodatkowo polać miodem.

Smacznego!

Zdjęcie wykonała Gosia z bloga Trawka Cytrynowa podczas wspólnej sesji do broszury z przepisami dolnośląskimi, stworzonej przez redakcję Magazynu Kocioł.

6 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)