Babka kokosowa

By | 3 marca 2016 | 14:52 3 komentarze
Babki są tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Można przygotowywać różne ich rodzaje oraz warianty smakowe. Dzisiaj mam coś dla miłośników kokosa. Przygotowałam pyszną babkę kokosową na bazie białek. Polecam jej upieczenie, nie tylko na nadchodzące święta, ale i na co dzień lub jeśli w lodówce zalega Wam zapas białek. Babka koksowa jest miękka, lekka, lecz nieco mniej wilgotna. Wiórki kokosowe są wyczuwalne zarówno w strukturze babki, jak i w jej smaku. Całość doskonale komponuje się z polewą na bazie deserowej czekolady. Wielbicielom kokosowych smaków mogę zaproponować dodatkowe obsypanie babki prażonymi wiórkami kokosowymi już po upieczeniu.
 
babka kokosowa

Składniki:
babka
  • 6 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 kopiata szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • szczypta soli
wierzch
  • 150 g deserowej czekolady
  • 3-4 łyżki stołowe mleka
  • 30 g masła
  • 20 g wiórków kokosowych (około 3 łyżki stołowe)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy cukier. Krótko ubijamy, aż do połączenia składników. Do piany z białek dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
 
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do białek. Następnie powoli dolewamy olej i całość mieszamy do  momentu dokładnego połączenia się składników.
 
Ciasto przelewamy do formy silikonowej (lub metalowej, wówczas należy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
 
W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżek mleka i dokładnie mieszamy. Od razu polewamy ostudzone ciasto. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, a następnie posypujemy nimi wierzch babki, zanim polewa całkowicie zastygnie.
 
Smacznego!
 
babka kokosowa na białkach

3 komentarze:

  1. Piekłam niedawno babeczkę kokosową, ale inną niż Twoja, a ponieważ jestem wielką fanką kokosu będę musiała upiec też tą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię smak kokosa w wypiekach :) śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)