Faszerowane rzodkiewki

By | 12 marca 2016 | 19:07 Skomentuj
Świeże i chrupiące rzodkiewki to dla mnie bez dwóch zdań mocno wiosenny akcent. Najlepiej smakują zerwane z przydomowego ogródka, lecz niestety w dużym mieście skazana jestem na te sklepowe. Za oknem co prawda wiosny nie widać, ale postanowiłam przywołać ją poniższym przepisem. Faszerowane rzodkiewki to miniaturowa przekąska, która nie tylko cieszy oko, ale też sprawdzi się na różne okazje. Składniki bez problemu znajdziemy pod ręką, w naszej lodówce. Warto więc poświecić chwilę czasu, by podarować sobie odrobinę wiosny na talerzu. ;)
 
 
Składniki:
  • 5-6 rzodkiewek
  • 4 kopiate łyżeczki serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kawałek zielonego ogórka
  • pieprz, sól
do dekoracji:
  • kiełki
  • szczypiorek
 
Przygotowanie:
Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy liście, zostawiając 1 cm wystających gałązek. Następnie kroimy je na połówki i wykrawamy dołek w białej części.
 
W osobnej miseczce łączymy serek, majonez, posiekany szczypiorek oraz pokrojony w bardzo drobną kosteczkę ogórek. Farsz nakładamy na rzodkiewki, a całość dekorujemy szczypiorkiem oraz kiełkami.
 
Smacznego!
 
 
Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem rzodkiewki znajdziecie w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
 
https://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_10_2016

0 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)