Jajka faszerowane pieczarkami

By | 19 marca 2016 | 00:42 2 komentarze
Jajka faszerowane to naprawdę wdzięczny temat. Mogą być ozdobą stołu niemal przy każdej okoliczności i imprezie, a w dodatku są bardzo sycącą przekąską. Z tego powodu mam dla Was kolejną ich odsłonę. Tym razem proponuję wypełnić je nadzieniem z dodatkiem pieczarek. Przy wielu okazjach wspominałam Wam, że jajka gotowane na twardo nie należą do moich ulubionych potraw. Jednak muszę przyznać, że te z pieczarkami wyjątkowo mi posmakowały. Polecam je Wam, nie tylko od święta. :)  
 
jajka faszerowane pieczarkami
 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 2-3 pieczarki
  • 1-2 stołowe łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 i ½ łyżeczki śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masła do usmażenia pieczarek

Przygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Następnie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
 
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni do momentu, aż się przyrumienią i odparuje z nich woda. Kilka plasterków odkładamy do dekoracji, a pozostałą część siekamy w kostkę.
 
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy żółtka. W małej miseczce łączymy majonez, musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Dodajemy do nich żółtka i całość rozdrabniamy widelcem. Dorzucamy pieczarki oraz drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy.
 
Gotowym farszem wypełniamy białka jaj. Na wierzchu układamy po kawałku smażonej pieczarki.
 
Smacznego!
 
jajka z pieczarkami

2 komentarze:

  1. mniam! :) jajka są tak wdzięczne, że można je nadziać na milion sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)