Sos serowy do nachos

By | 19 kwietnia 2016 | 16:25 7 komentarzy
Ostatnio prezentowałam na blogu pikantną salsę, idealną do słonych przekąsek i nachosów. Dziś przyszła kolej na mój następny, ulubiony sos, czyli kremowy dip serowy. Szkoda, że jest tak niezdrowy i kaloryczny, bo w zasadzie mogłabym go na stałe umieścić w swojej lodówce. Niemniej jednak, od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty i schrupać kilka nachos, umoczonych w serowym sosie. ;) Poniższy dip będzie także znakomitym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs, wytrawnych muffinek lub przekąsek z ciasta francuskiego.
 
dip serowy do nachos

Składniki:
  • 100 g serka topionego (polecam Hochland, ponieważ ma najbardziej wyrazisty smak)
  • 50 g tartego sera (u mnie cheddar)
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy razem z tartym serem w małym rondelku. Dolewamy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż sery się stopią i powstanie gładki sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, opcjonalnie dolewamy więcej mleka.
 
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dla wzmocnienia koloru dodajemy szczyptę kurkumy. Gotowy dip serowy podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie słonych przekąsek.

Smacznego!
 
sos serowy do nachosów

7 komentarzy:

  1. to prawda, raz na jakiś czas można zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety musialam dodac wiecej sera, bo wyszlo zbyt rzadkie, ale smakowo świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam czedaru ale użyje goudy

    OdpowiedzUsuń
  4. Urzylem troche wiecej serka topionego, a troche mniej czedaru i wyszedl delikatniejszy do tego dodalem nieco oregano dzieki temu stal sie bardziej aromatyczny. Szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)