Roladki z bakłażana z pastą orzechową

By | 19 września 2016 | 22:51 1 komentarz
Początkowo wrzesień przywitał nas pięknymi promieniami słońca, lecz teraz za plecami zdecydowanie czuć już oddech jesieni. Powoli ze straganów znikają wszystkie letnie owoce, a ich miejsce zajmują inne okazy, w tym także niektóre warzywa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie aktualnie królują bakłażany. Są piękne i dorodne, z błyszczącą skórką...aż żal nie ich nie kupić. W sezonie na bakłażany chętnie wracam do gruzińskiej kuchni, bowiem można w niej znaleźć naprawdę wiele inspiracji na ich przygotowanie. Dzisiaj natomiast klasyka - roladki z bakłażana z pastą orzechową i pestkami granatu. Bardzo proste i wyraziste... po prostu znakomite!


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 gałązka cząbru (tylko listki)
  • 1 gałązka bazylii (tylko listki)
  • 1 gałązka tymianku (tylko listki)
  • ⅓ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • pestki granatu do posypania 
  • sól morska 
  • pieprz mielony 
Przygotowanie:
pBakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą, odstawiamy na 10 minut, następnie płuczemy pod zimną wodą, aby straciły gorycz. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy plastry bakłażana z obu stron, do momentu aż będą mocno rumiane. Bakłażany zdejmujemy na papierowy ręcznik i odsączamy nadmiar oliwy, odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie orzechy, czosnek, zioła, papryczkę chili i 2 łyżki oliwy z oliwek rozcieramy w blenderze lub w malakserze na gładką pastę. Dodajemy przyprawy oraz ocet winny i dokładnie mieszamy. 

Przed podaniem ostudzone plastry bakłażana smarujemy pastą orzechową, zwijamy roladki, posypujemy pestkami granatu. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!


Ten oraz inne przepisy na smaczne wykorzystanie bakłażana znajdziecie w trzynastym numerze Magazynu Kocioł. Gorąco zachęcam Was do lektury! (kliknij na okładkę, aby przejrzeć magazyn).



1 komentarz:

  1. bardzo ciekawe roladki :) u mnie ostatnio królują śliwki i papryka :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)