Lemoniada cytrynowa z miętą

By | 17 maja 2017 | 18:19 3 komentarze
Za oknem w końcu przywitała nas ładna pogoda. Czas, by także na blogu pojawiło się coś z tej okazji. Dzisiaj lemoniada - smak lata i wakacji! Mocno cytrusowa, orzeźwiająca i najlepiej bardzo zimna, właśnie taką pamiętam z dzieciństwa. Sekretem dobrej lemoniady jest idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku. Dla uzupełnienia kilka listków mięty... i gotowe. Wszystkie składniki zazwyczaj mamy pod ręką, zatem nie wiem jak Wy, ale ja wracam do nawyku przyrządzania dzbanka lemoniady o poranku. Nie jest to może najzdrowszy napój na świecie, ze względu na dużą zawartość cukru. Zawiera jednak dużo witaminy C i z pewnością przebija większość słodzonych napojów dostępnych w sklepach ;). 


Czas przygotowania:  30 min
Liczba porcji:  6-8 porcji

Składniki:

  • 250 ml gorącej wody
  • 200 g cukru 
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 l zimnej wody 
  • 1 garść świeżych liści mięty plus dodatkowa ilość do dekoracji 
  • cytryna, pokrojona w plastry 
  • lód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia.  Do powstałego syropu cukrowego dodajemy miętę, mieszamy drewnianą łyżką lekko rozcierając liście.

Uzupełniamy sokiem z cytryny i zimną wodą. Gotową lemoniadę dekorujemy plastrami cytryny i listkami mięty. Serwujemy z lodem lub bez. 

Smacznego!
Wskazówki:
- Gotową lemoniadę można serwować wrzucając do szklanek inne sezonowe owoce np. truskawki lub maliny.
- Sok cytrynowy można zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym lub mieszanką soku cytrynowego i pomarańczowego. 
- Cukier można zastąpić miodem lub syropem z agawy.
- Jeśli lemoniada jest zbyt słodka, przed podaniem należy zwiększyć ilość zimnej wody. 
j

3 komentarze:

  1. fajny, orzeźwiający przepis :) Nie pasowała mi tylko ta gorąca wodą, ponieważ do lemoniady wolę dodać dobrze schłodzoną i wysokozmineralizowaną niebieską Piwniczankę. Przy większych upałach dodaję jeszcze lód i wtedy to idealny napój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąca woda jest po to by dokładnie rozpuścić cukier. Powstałą mieszaninę należy odstawić do ostudzenia. Potem wymieszać z zimną wodą i lodem.

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)