Marmurek z kremem i karmelizowanymi śliwkami

By | 10 listopada 2012 | 12:53 26 komentarzy
spód:
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  masło i mąka do wysmarowania formy

krem:
  • 330ml kremówki
  • opakowanie galaretki wiśniowej
dekoracja:
  • 50 dag śliwek
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru żelującego
  • pierniczek korzenny w kształcie serca

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy do utartego masła i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao. Tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką wypełniamy ciastem. Najpierw ciemnym, potem jasnym. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok. 35min w 190 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno.  Miksując ją na wolniejszych obrotach dodajemy ostudzoną, tężejącą już galaretkę. (galaretka ma być jeszcze półpłynna, ale chłodna). Ciasto umieszczone w tortownicy zalewamy kremem, chłodzimy ok. 1-1,5h. Śliwki kroimy w ćwiartki lub ósemki. Kładziemy na patelnie, zasypujemy cukrem, cynamonem oraz cukrem żelującym, a następnie smażymy około 5min ciągle mieszając. Przestudzone śliwki rozkładamy na kremie. Chłodzimy ok. 30min, przed podaniem dekorujemy pierniczkiem w kształcie serduszka.
Smacznego!



26 komentarzy:

  1. wygląda wybornie!i te błyszczące śliwki! mniam! Luby na pewno był zachwycony!:) serdeczne życzenia dla Twojego połówka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ślicznie! i pewnie smakuje super :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ,ale słodziutko ,te śliweczki *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. MartynCiu,

    dawno u Ciebie nie byłam i widzę, że dużo nowości mnie ominęło.
    Torcik pięknie Ci wyszedł. Jestem pewna, że Twój Połówek był w niebo wzięty i zjadł cały wypiek z wielkim smakiem :)

    Pozdrawiam Cię bardzo ciepło,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. marmurek, że palce lizać! a dodatek tych śliwek .. no coś pysznego! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, super! Połówek był pewnie zachwycony:) Zapisuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  7. no no no kochana! poleciałaś po bandzie! marmurek to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, to już prawie jak na Walentynki z tym serduszkiem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie wygląda :) Chcę kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Torcik naprawdę Ci się udał, a wykończenie z karmelizowanych śliwek jest fantastyczne!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne ciasto z kremem i śliwkami:)podejrzewam że szybko znikło z blaszki.

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! jakie wyborne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda dobrze. Na pewno też tak smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda tak pysznie, że aż monitor polizałem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z ogromną przyjemnością wyróżniłam Twój blog :)
    http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądam obłędnie, zresztą na pewno sama masz tego świadomość :) Może się skuszę i takie sobie zafunduję w niedzielę ..

    OdpowiedzUsuń
  18. Spokojnie można je podać jako tort!

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda cudnie, a te śliwki mniaaam<3

    OdpowiedzUsuń
  20. Od czegoś trzeba zacząć - najpierw odtwarza się przepisy, potem lekko modyfikuje, żeby w końcu stworzyć coś własnego :)
    Torcik cudny, a te śliwki wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)