Krem Bounty

By | 15 grudnia 2012 | 19:21 28 komentarzy
Kiedy zobaczyłam to cudo u Domi, od razu wiedziałam że pojawi się na mym stole. Przepis jednak gdzieś się zakopał, potem nie miałam składników albo nie mogłam się zebrać na wykonanie. Żałuje, że czekałam tak długo. Domowy słodki krem na kanapki to naprawdę smakołyk! W dodatku w okresie Świąt możecie podarować go komuś w prezencie. ;)



Składniki:
Warstwa czekoladowa:
  • 100g - tabliczka mlecznej czekolady
    (użyłam takiej ilości, ponieważ czekoladę zakupiłam w Biedronce za całe 1.99zł, w przypadku lepszej gatunkowo czekolady z wysoką zawartością kakao wystarczy 50g)
  • 30ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Warstwa kokosowa:
  • 5 czubatych stołowych łyżek wiórków kokosowych
  • 100g - tabliczka białej czekolady
    (podobnie jak powyżej w przypadku lepszej gatunkowo wystarczy 30-50g)
  • łyżeczka cukru
  • 60ml mleka 1,5%
  • 60ml śmietanki
  • 30g masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od warstwy czekoladowej. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie, w małym garnku umieszczamy wszystkie składniki na warstwę kokosową. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 10minut, ciągle mieszając. Masa jest gotowa, gdy kokos zmięknie. Z lodówki wyciągamy masę czekoladową, aby nam nie zastygła. Następnie czysty słoik wyparzamy, nakładamy do niego 1/2 masy kokosowej i odstawiamy do lodówki na 10min. Jako następną nakładamy ostygniętą masę czekoladową oraz po raz kolejny masę kokosową. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Gotowy krem kanapkowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 



Domowy Wyrób

28 komentarzy:

  1. też go widziałam i zastanawiam się nad jego zrobieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na słodki kokosowy [mniam] prezent..

    OdpowiedzUsuń
  3. oj ucieszyłabym się z takiego słodkiego prezentu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jeszcze dwuwarstwowy, wow. To już istna rozpusta, ale słoiczkiem takiego cuda w ramach prezentu to bym nie pogardziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpusta w sloiku ;) chyba sama sie skusze, bo cos ostatnio Nutella za Mna chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oo jaki fajny kremik , musi być bardzo słodki ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka pyszność mój Mąż zjadłby w kilka dni...

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm yummy! za słoiczek takiej cudowności oddam wszystko! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. No to już wiem, jaki będzie mój poświąteczny cel kulinarny ;D Ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym znaleźć taki słodki prezent pod choinką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobię taki dla kogoś pod choinkę! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię takie pyszne smarowidełko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. MartynCiu,
    uwielbiam bounty!
    Z ogromną przyjemnością spróbowałabym takiego kremu na świeżej bagietce :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  14. Też mam na niego chrapkę .Musi być przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale świetny pomysł! Wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczne! Już wiem komu je podaruję ;) Dziękuję za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  17. oj kusisz :) to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. :) Też mam go w planach od dawna :) Muszę koniecznie go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kurcze dobra sprawa taki krem :D zabieram przepis i do roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjny !!! na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę wypróbować koniecznie :) super !!!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)