Tea-ramisu (herbaciane tiramisu)

By | 3 stycznia 2013 | 18:38 34 komentarzy
Tiramisu to chyba jedyny deser kawowy, jaki lubię. ;) Jednak postanowiłam zrobić wariację na jego temat z udziałem herbaty. Bardzo ciekawy efekt - chętnie powrócę do zawartości tego pucharka i Wam również polecam spróbować!

Trochę ciekawostek o samym deserze:
  1. Tiramisu z włoskiego tirarsi sù znaczy ocknij się lub też tirami sù - poderwij mnie.
  2. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne dni - nie wiem jak Wam, ale mi się ten zwyczaj podoba. 
  3. Tiramisu zyskało popularność w czasie II wojny światowej,  gdy włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.



Składniki:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 300g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 5 torebek herbaty Earl Grey
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200ml zaparzonej herbaty Earl Grey
  • łyżka kakao 
       
Dodatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką (taką jak obok)





Przygotowanie:
Serek mascarpone miksujemy z kremówką oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie rozcinamy torebki z herbatą i wsypujemy ich zawartość do ubitej masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Namoczone w zaparzonej herbacie biszkopty układamy w pucharkach na przemian z gotowym kremem herbacianym. Dwie warstwy  powinny wystarczyć. UWAGA! (zostawiamy 4 biszkopty i 2 łyżki masy herbacianej do dekoracji). Na ostatniej warstwie kremu układamy (po dwa na porcję) całe, nienamoczone biszkopty. Dekorujemy je herbacianą masą, używając rękawa cukierniczego, a na koniec posypujemy kakao. Smacznego!

Tiramisu w wersji dietetycznej:
Do kremu użyj serka President 0% (ok. 300g). Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 50-100ml wrzątku, cukier puder wedle uznania i zmiksuj całość.


34 komentarze:

  1. Rewelacja :) zrobię na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Wygląda na tyle elegancko, że to dobra walentynkowa propozycja na deser ;)

      Usuń
  2. Mmm takiego w wersji tea nigdy nie widziałam:) Fajny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jestes kreatywna,pierwsze widze tiramisu na bazie herbaty:)))Fajnie:)))) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kiedyś widziałam na bazie zielonej herbaty ;), ale dziękuję, dziękuję!

      Usuń
  4. fajny pomysł z tym herbacianym posmakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. :)))) Świetny pomysł! A o takim tłumaczeniu nie słyszałam, ale zgadzałoby się.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie wcale nie takie proste...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a w czym jest trudność, może coś wyjaśnię?

      Usuń
  7. Genialne! Uwielbiam tiramisu, a herbaciane brzmi naprawdę ciekawie! Lubię takie eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpadam na kawe! :D i na to deserowe cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam serdecznie ;))) jeszcze zostało!

      Usuń
  9. oo...bardzo oryginalnie :) a propo myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki deserek to niebo w gębie.
    odpowiedziałam na Twoje pytanie u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to umiesz "podrywać" piękny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł, z takim się jeszcze nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale! Bardzo oryginalny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie desery. jak zwykle kusisz Martynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodalam do zakladek. Minie pewnie rok nim zrobie, ale w koncu zrobie! :)
    Ciekawi mnie ten smak, nawet go nie umiem sobie wyobrazic :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł z herbatką Earl Grey! Smak bergamotki na pewno bardoz wzbogaca deser smakowo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pomysłowe i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj takiego tiramisu jeszcze nie jadłam na bazie kawy tak ale herbaty nie próbowałam musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Śliczny Ci wyszedł ten deserek :)
    Ja słodkości kawowe uwielbiam, ale herbacianymi też nie pogardzę. Z pewnością wypróbuję taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tiramisu z herbatą nigdy nie jadłam, ciekawy pomysł i pewnie smak też :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tiramisu to niezaprzeczalnie mój ulubiony deser! Nigdy nie próbowałam robić go na bazie herbaty, ale pomysł bardzo mi się podoba. Wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)