Grillowana miruna w warzywnej oprawie ;)

By | 12 lutego 2013 | 18:12 23 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad lub efektowną i kolorową kolację Walentynkową. Ryba nie musi być nudna, bo ileż można jeść usmażone filety. Dlatego prezentuje grillowaną mirunę z dodatkiem warzyw, w tym pomidorów - naturalnych afrodyzjaków....jako, że z francuskiego pomme d'amoure czy z włoskiego pommodoro oznacza "jabłko miłości". Przy okazji jest to propozycja dania na konkurs organizowany przez Pudliszki, bo jak to mówią, warto próbować! ;) 


Składniki:
  • 1 bardzo duży filet miruny (lub innej ryby)
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 1/2 kartonu pomidorów krojonych Pudliszki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie konserwowej)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka masła 
  • przyprawy: pieprz cayenne, sól, pieprz, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:
Filet rybny, myjemy i oczyszczamy. Solimy z każdej strony, pokrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na grillu elektrycznym (lub smażymy na patelni grillowej) aż ryba się zrumieni. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paseczki i dorzucamy je do cebuli. Razem podsmażamy 2-3 minuty. Do głębokiej patelni lub dużego rondla przekładamy ugrillowaną rybę, usmażone warzywa oraz krojone pomidory. Doprawiamy wedle uznania (dodajemy czosnek, pieprz, sól, pieprz cayenne, kurkumę). Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Danie podajemy z pieczonymi łódeczkami ziemniaków i ulubioną surówką. Smacznego!

 


23 komentarze:

  1. Jaki zdrowy i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe:) pewnie, że rybka nie musi być nudna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam nie ma to jak pyszna rybka ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. I mam już pomysł na sobotni obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowe danie i jak ryba to dla mnie w sam raz...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle szalejesz Martynko, narobiłas mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi ślinka leci, kocham ryby!

    OdpowiedzUsuń
  8. dokładnie, rybka nie musi być nudna:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryba nigdy nie jest nudna a Twoja wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka wersja ryby bardzo mnie przekonuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za rybami ,ale ta wygląda naprawdę bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na danie obiadowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak ładnie kolorowo, że aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie ziemniaczki!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Faktycznie, ryba nie musi być nudna :) Popracowałabym tylko nad wyglądem dania :) ale po składnikach widać, że będzie pyszne! Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ryba dla mnie nigdy nie jest nudna, tym bardziej w takim kolorowym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)