Torcik z żurawiną

By | 16 marca 2013 | 22:09 38 komentarzy
To cudeńko powstało ze składników, jakie aktualnie znajdowały się w lodówce. Inspiracją był torcik kawowy z żurawiną u Gin. Jednak ja toleruję kawę tylko w tiramisu, tak więc bazą do mojego wypieku było kakao. Nie żałuję wyboru. Po torciku bardzo szybko zostały jedynie okruszki. :)



Składniki:
biszkopt:
  • 90g mąki pszennej tortowej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka rozpuszczalnego kakao
  • 3 jajka
  • 120g cukru
krem:
  • 300ml kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego


 dodatkowo:
  • 50 ml herbaty earl grey do nasączenia  biszkoptu
  • 100-150g żurawiny ze słoiczka
  • płatki czekoladowe

Do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką  (taką jak obok)




Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę na najniższych obrotach. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. W drugiej misce przesiewamy suche składniki: mąkę, kakao, kakao rozpuszczalne oraz proszek do pieczenia. Po łyżce dodajemy do masy jajecznej, miksujemy na najniższych obrotach. Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-30 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy z wysokości 50cm (w formie, uważając by nie wypadł i nie połamał się) na podłogę. Następnie odstawiamy go z powrotem do uchylonego (wyłączonego) piekarnika. 

Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ubitą śmietanę mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone aż utworzy się gładka masa. 

Przekładanie: Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części i obie nasączamy herbatą. Na paterze kładziemy pierwszy blat tortu, smarujemy go jedną trzecią porcji kremu, a następnie nakładamy całą żurawinę. Przykrywamy drugim blatem i obkładamy kremem boki tortu, a następnie obsypujemy je płatkami czekolady. Na koniec kremem przykrywamy wierzch tortu. Z pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki (jedna przy drugiej). Zataczamy okręgi, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. Gotowy tort przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzony. Smacznego!



38 komentarzy:

  1. Rewelacja, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm takie cudo to bym zjadła i to zaraz :)
    Przygotowanie nawet nie takie trudna, składniki prawie wszystkie mam w domu, więc kto wie może jutro pojawi się na moim stole :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) daj znać jak się udało ;)

      Usuń
  3. pyszności:) uwielbiam żurawinę jak dla mnie strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda i nigdy nie jedłam ciasta z żurawiną ;) Musze sobie wreszcie sprawic taki rękaw do ozdabiania ,ponieważ ostatnio męczyłam się robią taki z papieru do pieczenia :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie cuda są najlepsze. I człowiek ma wrażenie że może jeść i jeść, bo to przecież z "resztek" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam...mogę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda, a jeszcze bardziej kusi by zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmmmm! Ale pyszności u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm apetyczny i estetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piekny! i jak tu się odchudzać na wiosnę? :D

    OdpowiedzUsuń
  11. super torcik , i z żurawiną - pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstawiaj wodę na kawę! Lecę na pociąg do Wrocławia! ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ smakowicie wygląda! mmmniam! muszę takie zrobić bo uwielbiam żurawinę :))

    OdpowiedzUsuń
  14. przepysznie wygląda!
    pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  15. uuu ale fajnie wygląda!
    musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie wygląda! i na pewno jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cieszę się ogromnie, że Ci się spodobał na tyle, żeby go wypróbować :) Modyfikacje niezwykle kuszące, podoba mi się ogromnie :) I udekorowany tak ślicznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rozpusta dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik rewelacyjny ! Aż ślinotoku dostałem od tego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie pyszności ;) mm czuje ten smak ;

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie i jeszcze ta żurawina, serek mascarpone, moje klimaty;))
    pozdrawiam, serka mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  22. ja też toleruję kawę jedynie w tiramisu! :) a torcik wygląda cudownie i przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja tylko popatrzę i powzdycham, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  24. potrzeba matką najlepszych wynalazków :) propozycja niezwykle udana, gratki!

    OdpowiedzUsuń
  25. jak pięknie wygląda! a do tego to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pieczenie to nie jest moja mocna strona ale z pewnością kiedyś spróbuję zrobić tort!

    OdpowiedzUsuń
  27. pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  28. Smaczne,czekoladowe ciasto a śmietana wygląda ja śnieżek:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piję własnie herbatkę, przyda mi sie zatem kawałeczek tej pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudny. Pięknie wygląda. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam serek mascarpone, torcik wygląda przepięknie i jestem pewna że smakował przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)