Pasta z suszonych pomidorów

By | 3 kwietnia 2013 | 19:22 30 komentarzy
Witajcie po Świętach :). U mnie mały blogowy zastój, ale wracam i nadrabiam. Mam nadzieję, że w czasie Wielkanocy zrelaksowaliście się choć odrobinę i nie przejedliście się zbyt mocno. Jeśli nie możecie już patrzeć na jajka w majonezie to polecam Wam to smaczne smarowidełko do chleba.



Składniki:
  • 6 stołowych łyżek płatków suszonych pomidorów  Skworcu
    (lub pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie) 
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 
  • 200g półtłustego twarogu
  • płaska łyżka stołowa musztardy rosyjskiej
  • płaska łyżka stołowa ketchupu
    (lub odrobina cukru)
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Płatki pomidorów zalewamy oliwą i blendujemy na gładką masę, dodając po łyżce twarogu. Gdy pasta jest jednolita dodajemy musztardę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Pastę przekładamy do słoiczka lub miseczki. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem do 10 dni. Smacznego!



30 komentarzy:

  1. Z suszonych nie jadłam, tylko zwykłych, zapewne pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) lubię takie smarowidła do chleba:)
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat w Lidlu jest promocja na suszone pomidory w zalewie i zaopatrzyłam się w 3 słoiczki ;) Jak tylko zrobię miejsce w lodówce, biorę się za robienie Twojej pasty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się właśnie dziś wybieram po te pomidory, może jeszcze się załapię:D

      Usuń
  4. Świetna propozycja! Musi być niesamowicie aromatyczna. Pozdrawiam poświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię takie pasty, podoba mi się Twój przepis na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj odpoczęłam i to bardzo. Przejeść się nie przejadłam. W tym roku postawiłam na lekkie potrawy, i to był dobry wybór :) Bardzo fajny pomysł na smarowidło. Uwielbiam suszone pomidorki i to baaardzo. Pytanko, jakiś pomysł na zastąpienie ketchupu (cukier nie wchodzi w grę) czy może być np truvia, chyba że można pominąć ten składnik.

    OdpowiedzUsuń
  7. pomidorowa- oczywiście ,że pyszna ! lubię takie pasty na kanapki ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasta z pomidorów świetnie smakuje ze świeżym chlebkiem albo nawet z makaronem. Jest tyle możliwości jej wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też miałam dłuższą przerwę w blogowaniu i teraz muszę nadrobić :-)
    Pasta wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna pasta :) często jadałam taką w domu, później szukałam zastępstwa w kupnych ale to nie to samo :) Domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne, chętnie wykonam :) i zjem;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Zjadłabym taką z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja mam już dość jajek, więc tak, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A to MartynCiu może byc coś dla mnie, pozdrawiam poświątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam suszone pomidory a przepis z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię taką pastę z Lisnera, ale Twoja zdrowa wersja na pewno o niebo lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam suszone pomidorki, a ta Twoja pasta jest rewelacyjne !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wybacz, że spamuję, ale mam małą prośbę :) Będę wdzięczna za pomoc :)

    Jeśli mozesz, to oddaj głos na 110 po lewej stronie w sondzie.
    Z góry dzięki! http://zaradna-mama.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. pasta super, bardzo lubię takie smarowidła!

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm ależ musi być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  22. apetyczna! musi mieć cudownie intensywny zapach

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis. Wypróbuję ale dopiero po skończeniu diety bo teraz nie jem chleba;-(

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawe, bo szuszone pomidory bardzo lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie wiem czemu ,ale u mnie w ogóle nnie jada sie suszonych pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. moje smaki, wygląda apetycznie, trafia do mojego menu, na pewni ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)