Okrasa z wędzonego pstrąga wg Adama Chrząstowskiego

By | 26 czerwca 2013 | 17:50 15 komentarzy
Zgodnie z obietnicą zamieszczam pierwszy wspaniały przepis z warsztatów kuchni polskiej, z Adamem Chrząstowskim (relacja -> tutaj). To naprawdę bardzo smaczna przekąska. Z ochotą powtórzę ją w domowym zaciszu ;). 


Składniki:
okrasa:
  • 700g wędzonego pstrąga
  • 2 - 3 łyżki żubrówki
  • 200g masła
  • mały pęczek dymki
  • 2-3 łyżki stołowe śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
sałatka z ogórka:
  • 4 ogórki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz 
do podania:
  • cienkie kromki żytniego chleba
  • kawior z łososia
  • śmietana 18% (kilka łyżek)
  • pietruszka 

Przygotowanie:
okrasa:
Pstrąga pozbawiamy głów oraz ości. Następnie rwiemy na kawałki i rozgniatamy lekko widelcem. Dymkę siekamy. Śmietankę zakwaszamy przy pomocy 2 łyżeczek octu winnego. 150g masła  ucieramy na biały puch.  Z pozostałych 50g przygotowujemy brązowe masło - rozpuszczamy je na patelni i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Rybę mieszamy w misce z brązowym masłem, oliwą, żubrówką, masłem utartym, dymką, zakwaszoną śmietanką oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze, tak by utworzyć warstwę o wysokości około 2cm. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Stężałą okrasę kroimy w nieduże prostokąty.

sałatka:
Ogórki obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w julienne (zapałkę). Do ogórków dodajemy koperek, miód, ocet, sól oraz pieprz. Odlewamy nadmiar wody.

serwowanie:
Pokrojone w prostokąty kromki chleba smarujemy śmietaną. Na każdą z nich kładziemy niewielką porcję sałatki z ogórka. Przykrywamy kawałkami stężałej okrasy. Na wierzchu układamy kawior z łososia. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef)
foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef)

    15 komentarzy:

    1. Za rybami nie przepadam ale ta wygląda strasznie apetycznie ! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Musi smakować fantastycznie!

      OdpowiedzUsuń
    3. To dopiero wspaniały dodatek do pieczywa-zapisuję,zaskoczę znajomych,już widzę ich miny:)Dam znać,jak smakowało:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zawsze warto odtwarzać w domu :) wygląda bardzo smacznie.

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo elegancka przystawka :)
      Właśnie wymyślam menu na swoją osiemnastkę, może spróbuję zrobić takie cudeńka! Kto wie.
      dariawkuchni.blogspot.

      OdpowiedzUsuń
    6. Bardzo chętnie bym czegoś takiego spróbowała :)

      OdpowiedzUsuń
    7. mmm to jest świetne ;) uwielbiam takie rybne dodatki na kanapki ;D

      OdpowiedzUsuń
    8. świetnie wygląda:) musiała byc pyszna:)

      OdpowiedzUsuń
    9. pyszne było - polecam z czystym sumieniem :D

      OdpowiedzUsuń
    10. Pycha i do tego tak pięknie podane !

      OdpowiedzUsuń
    11. Mnie ostatnio posmakował ten kawior z łososia :) jak będę miała jakiś zjazd gości to zaserwuję!!

      OdpowiedzUsuń
    12. pyszny sposób na pstrąga :) pozdrawiam i polecam wrzucić rybę na grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-w-migdalach/

      OdpowiedzUsuń

    Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)