Spaghetti z zielonym pesto (bazyliowo-rukolowym)

By | 14 listopada 2013 | 18:59 8 komentarzy
W końcu posiadam blender z dzbankiem ;). Nie jest to co prawda blender wysokiej jakości, bo hałasuje tak głośno jak wiertarka sąsiadów, ale spełnia swoją funkcję i mieli co trzeba. Będąc w posiadaniu nowego sprzętu, zaczęłam od przygotowania przepysznego pesto z rukoli i bazylii.


Składniki:
na pesto:
  • 200g rukoli
  • 100g orzechów włoskich obranych ze skorupek (lub orzechów piniowych)
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 7-8 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 180ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • garść makaronu spaghetti
 
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania pesto. Rukolę oraz listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Do blendera wrzucamy: rukolę, bazylię, czosnek, orzechy, starty ser oraz odrobinę oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut). Ugotowany makaron odcedzamy polewamy kilkoma łyżkami pesto. Dokładnie mieszamy podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Dobra rada:
Z powyższego przepisu wychodzi cały słoiczek pesto. Jeśli nie należycie do grona osób, które z zamiłowania zjadają całe przygotowane pesto w ciągu jednego wieczoru warto wiedzieć jak je przechowywać. Pesto wytrzyma w lodówce maks do 3 dni. Po tym czasie będzie zmieniać barwę - zacznie czernieć. Zatem skoro pesto nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce, polecam je spasteryzować lub zamrozić. Ja osobiście zamroziłam w silikonowej foremce do lodu. 





8 komentarzy:

  1. fajny patent z tym mrożeniem:) a też zawsze nowy sprzęt muszę potestować, więc ostatnio u mnie drożdżowo:D

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno skorzystam z przepisu...pewnie zniknie na raz ;D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę sobie zrobić takie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne takie spaghetti z własnoręcznie zrobionym pesto.

    OdpowiedzUsuń
  5. To tak proste i pyszne danie, że trzeba robić. Osobiście bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha, zielone pesto najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. całośc - szczególnie bardzo apetyczne foto na 6 z +++

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)