Zupa z soczewicy, pomidorów i papryki

By | 23 listopada 2013 | 16:12 9 komentarzy
Ostatnio po raz pierwszy kupiłam czerwoną soczewicę i zaczęłam z nią eksperymentować w kuchni. Muszę przyznać, że są to eksperymenty bardzo udane. ;) Początkowo podjęłam próby przetestowania gotowych receptur, aby poznać produkt, a teraz jestem na etapie tworzenia własnych połączeń smakowych. Niemniej jednak na początek mam dla Was przepis  (z moimi drobnymi modyfikacjami) na sycącą i pyszną zupkę od Kwestii Smaku


Składniki:
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • warzywa (2 marchewki, 2 cebulki dymki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por, 2 ząbki czosnku, 1 zabłąkana w lodówce pieczarka)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 400ml soku pomidorowego
    (u mnie sok pomidorowo-paprykowy z przetworów od mojej mamy)
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka zmielonej suszonej kolendry
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kulek czerwonego pieprzu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • do podania: posiekany świeży szczypiorek

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku z grubym dnem, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa mają się zeszklić, a nie przyrumienić). Do gotowych warzyw dolewamy bulion, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy (u mnie pomidorowo-paprykowy) i zagotowujemy ponownie. Po kolejnych 10 minutach gotowania, gdy warzywa są miękkie blendujemy całą zupę na krem. Następnie odstawiamy z powrotem na gaz, zagotowujemy i dodajemy opłukaną, odsączoną soczewicę. Gotujemy przez 10-15 minut, aż soczewica zmięknie. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego!






9 komentarzy:

  1. jedna z lepszych zup na jesień! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita,jesienna ( i nie tylko) zupa.

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam zupy z soczewicy, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa idealna na rozgrzewkę. Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupki zawsze chętnie jem jak robi się chłodniej. Nic tak nie rozgrzewa, no może coś tam jest, ale nie jest aż tak pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być przepyszna. Tak wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)