Meksykański Król Imprezy - Warstwowa sałatka z mięsem i nachos

By | 3 grudnia 2013 | 21:58 24 komentarzy
Imprezy i zabawy andrzejkowe mamy już za sobą, ale mimo wszystko dzielę się z Wami przepisem na tą znakomitą sałatkę, ponieważ być może przygotujecie ją na Sylwestra lub na karnawałowe przyjęcie. Król Imprezy to sałatka, która robi furę  podczas spotkań towarzyskich. Jej efektowny wygląd na długo zapadnie w pamięci Waszym gościom. W dodatku sałatka jest naprawdę bardzo sycąca i smaczna. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują. Także nachosy są tutaj ważnym dodatkiem, nie pomijajcie ich w trakcie przygotowania. Wyłożone na sałatkę tuż przed podaniem, przyjemnie chrupią, co stanowi fajny kontrast dla pozostałych składników. Od siebie dodam, że jest to moja ulubiona sałatka. Przebiła nawet, najpopularniejszą na naszych stołach sałatkę gyros. Przygotowuję ją niemal na każdą imprezę w domu, a odwiedzający mnie znajomi często dopytują, czy "Król Imprezy" jako gość honorowy pojawi się na stole. ;) To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania, a za inspirację do przygotowania sałatki dziękuję Marice.  
 
Warstwowa sałatka z mięsem i nachos

Składniki:
sałatka:
  • główka sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 opakowanie nachos
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • 1 stołowa łyżka masła
sos:
  • 5 łyżek stołowych majonezu
  • 3 łyżki stołowe ketchupu
  • 1 łyżka stołowa musztardy 
 
Przygotowanie:
W małej miseczce łączymy majonez, ketchup i musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos odstawiamy do lodówki do czasu przygotowania sałatki.
 
Na łyżce oleju podsmażamy cebulę oraz mięso mielone wraz przyprawami. Gdy mięso jest rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i grzejemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
 
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, a następnie smażymy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia.
 
Sałatkę układamy warstwowo, rozpoczynając od dna miski: sałata lodowa (porwana na kawałki), pomidory (pokrojone w kostkę), wcześniej przygotowane mięso mielone, usmażone pieczarki, kukurydza, fasola, sos, ser żółty (starty na tarce o dużych oczkach). Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce.
 
Tuż przed podaniem na stół wierzch sałatki posypujemy  pokruszonymi nachosami. Dodatkowo wokół brzegu miski układamy pionowo całe nachosy, tak aby utworzyły koronę.
 
 Smacznego!
 
meksykański król imprezy

24 komentarze:

  1. Pięknie podana i składniki zapowiadają niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  2. też mnie ta sałatka intryguje;) może w tym roku na sylwestra zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna jest ta sałatka:) tej ją robiłam:) wszystkim smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaje sie do obserwowanych:) U mnie początki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/ Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że ją zrobiłaś :) A jeszcze bardziej, że smakowała! Pozdrawiam :)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam takiej sałatki, wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta sałatka jest rewelacyjna:) Postaram się zrobić, może na sylwestra? Prezentuje się znakomicie i jestem pewna, że tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wykorzystam na moje urodziny;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podajecie tą sałatkę z pieczywem lub wędliną czy po prostu samą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, sałatka dobrze smakuje samodzielnie lub z pieczywem. To kwestia induwidualnych upodobań. Wędlina jest zbędna, ponieważ w środku sałatki znajduje sie mięsko.
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Bardzo Bardzo smaczna i efektowna, Goście byli zaskoczeni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :). Mnie i moim znajomym posmakowała tak bardzo, że sami się dopytują czy przy okazji imprezy będe ją przygotowywać :)

      Usuń
  11. Świetna sałatka, podzielę na 3 miseczki i postawię na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  12. witam, czy salatke można przygotować dzień wcześniej? będę wdzieczna za opowiedz. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ja zawsze dzien wczesniej przygotowuje wszystkie składniki tj smażę pieczarki oraz mięso. Ścieram ser na tarce, przygotowuje sos. Dopiero rano przed impreza składam ja w całość. Tak jest lepiej, ponieważ sałatka pochodzi woda, pewnie ze względu na pomidory.

      Usuń
  13. mam pytanie ile cm ma ta miska.. bo nie wiem ktora wziasc zeby tak fajnie czipsy wystawały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zgodnie z wymiarami producenta miska ma 28 cm średnicy oraz 15 cm wysokości.
      Pozdrawiam Świątecznie.

      Usuń
  14. Witam. A co robimy z sosem. Nic na ten temat nie pisze w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :). W przepisie jest informacja, że sos wykładamy jako warstwę po fasoli czerwonej, a przed serem żółtym.
      Pozdrawiam Serdecznie

      Usuń
  15. A czy można czyms zastąpić czerwona fasole albo ja pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  16. Robie na jutrzejsze urodziny niemeza i taty :) mam nadzieje, ze będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)