Przepisy na Walentynki: Muffiny z serduszkiem

By | 12 lutego 2014 | 16:44 9 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was urocze babeczki, które z pewnością ucieszą oko Waszej Drugiej Połówki. Sposób dekorowania mignął mi kiedyś na wallu Pinteresta i postanowiłam go wykorzystać. Babeczki są w wersji bardziej fit i glutenfree, ponieważ wraz z Nowym Rokiem postanowiłam zmienić trochę nawyki żywieniowe (więcej opowiem o tym w osobnym poście). Tak więc w przepisie znalazła się mąki ryżowa oraz stewia zamiast cukru. Jako, że to mój pierwszy eksperyment z tego typu produktami, postanowiłam "odchudzić" tylko muffiny. Krem pozostał w wersji tradycyjnej, ale może z czasem spróbuję stworzyć jego dietetyczną wersję. Oczywiście jeśli macie ochotę, możecie przygotować babeczki tradycyjnie, czyli z mąką pszenną
i cukrem. 


 
Składniki:
muffiny:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 200 g mąki ryżowej
    (można zastąpić mąką pszenną)
  • 4 łyżki stołowe stewii w proszku
    (można zastąpić 125g cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
krem:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g serka kremowego śmietankowego np. Philadelphia
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
dodatkowo:
  • cukier puder

Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, proszek do pieczenia, kakao, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jaja). Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość mieszamy łyżką i nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  

Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, wciąż miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika i całość mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić kolor. 

Z ostudzonych babeczek odkrawamy górną część, która wystaje poza papilotki. W każdej odciętej części wycinamy wykrawaczką do ciastek serduszko i oprószamy cukrem pudrem (do wycinania możecie użyć także noża i serduszka z papieru jako szablonu). Pozostałą część muffina smarujemy kremem i przykrywamy go wierzchem z wyciętym serduszkiem. W ten sam sposób dekorujemy pozostałe babeczki. Smacznego!



Słodkie Walentynki 2014

9 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)