Warzywny Eintopf z makaronem i kurczakiem

By | 27 marca 2014 | 20:59 8 komentarzy
Dzisiaj mam dla Was kolejną makaronową, a zarazem konkursową propozycję. Pożywny Eintopf to bardzo popularna, niemiecka potrawa. Może się w niej znaleźć praktycznie wszystko, na co macie ochotę, choć najbardziej popularnymi dodatkami są: ziemniaki, boczek, kasza lub kiełbasa wraz z warzywami. Ja postawiłam na nieco lżejszą wersję, bardziej jarzynową, z dodatkiem makaronu i kurczaka.
 

Składniki:
  • okrągły chlebek żytni
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 papryka zielona
  • 3 pieczarki
  • 3 ząbki czosnku
  • pól pęczka szczypiorku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 g makaronu świderki fusilli Omnomnom
  • 1-2 łyżki stołowe mąki
  • stołowa łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
marynata do kurczaka:
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • ostra papryka

Przygotowanie:
Mięso marynujemy z przyprawami i musztardą przez około 1h w lodówce. Po tym czasie kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni aż będzie lekko rumiane. Warzywa myjemy, obieramy. Papryki pozbawiamy pestek. Brokuły dzielimy na różyczki. Marchew, seler, cebulę paprykę, czosnek oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a pora w cienkie krążki. Masło rozgrzewamy w głębokim garnku lub woku. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoto. Następnie dodajemy marchewki, seler oraz pora. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy paprykę oraz brokuły. Jeśli cała woda odparowała, dolewamy trochę i dusimy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę, kurczaka oraz pieczarki. Całość podlewamy bulionem. I grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Bulion powinien się nieco zredukować. W tym czasie makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do garnka z warzywami i kurczakiem. Mieszamy. Mąkę rozrabiamy z 2 łyżkami zimnej wody i dodajemy do warzyw. Grzejemy, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje i zacznie gęstnieć. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz dodajemy szczypiorek. Przed podaniem odkrawamy wierzch chlebka żytniego na około 2/3 wysokości, wyjmujemy ze środka miąższ, aby powstała chlebowa miseczka. Napełniamy ją gotowym daniem i podajemy. Smacznego!



Fusion  w kolorach #omnomnom

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Nietypowe połączenie chleba z pozostałymi składnikami! Zaskakujące, z resztą jak wiele Twoich przepisów!
    Nominuję Cię do "Liebster Blog Award", mam nadzieję, że się skusisz i weźmiesz udział w zabawie... :)
    Więcej informacji u mnie na blogu: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku uwielbiam dania z chlebka mmm !

    OdpowiedzUsuń
  3. o fajny pomysł, do tej pory w chlebku jadłam tylko żurek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. alez apetyczny obiadek w tym bochenku:D mmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie podany w jadalnej miseczce:)no i praktycznie-nie ma tyle mycia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja, szczególnie jeżeli chodzi o podanie w bułce. Jak do tej pory na podobnej zasadzie robiłem zapiekanki z makaronem lub ziemniakami. W mojej wersji zapiekane w piekarniku co daje możliwość zalania moim ulubionym sosem beszamelowym :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zapieczenie tego dania pod beszamelem również mogłoby być ciekawym rozwiązaniem :) Może nawet pokuszę się o to następnym razem. :)

      Usuń
  7. ciekawe - chleb i makaron w jednym? nigdy nie łączyłam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)