Niemal z każdego sklepu można przytaszczyć do domu ogromne kule, wypełnione słodkim, różowym miąższem. Sezon na arbuza w pełni! Jednak zawsze zjadam tylko kilka kawałków i kiedy nie mam już siły na więcej, staram się go w jakiś sposób przetworzyć. Najprostszym rozwiązaniem jest przepyszny i orzeźwiający napój arbuzowy. :)
 Składniki:
- około 1 kg miąższu z arbuza (waga bez skórek)
 - 300 ml wody niegazowanej 
 - 2 łyżki stołowe miodu rzepakowego
 - sok z połowy cytryny
 - kilka listków mięty
 
Przygotowanie:
Mocno schłodzonego arbuza obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy go w kielichu blendera razem z wodą, miodem, miętą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Gotowy napój przecedzamy przez sito, aby oddzielić resztki miąższu i ewentualne pestki, których nie zdołaliśmy wcześniej usunąć. Przed podaniem napój schładzamy w lodówce przez około godzinę. Podajemy w szklankach z kawałkami arbuza, plasterkami cytryny lub kostkami lodu. Smacznego! 

Ciekawy smak i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńTaki napój z arbuza musi być świetny.Kusi kolorem;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
śliczny kolorek ma ten arbuz :)
OdpowiedzUsuńPewnie pychota! Wygląda super :D
OdpowiedzUsuń