Zupa krem z brokułów

By | 5 grudnia 2014 | 00:36 5 komentarzy
Zanim jeszcze wspólnie wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, mam dla Was przepis na zupę krem z brokułów. Generalnie jest to danie, które wykonałam po raz pierwszy mając jakieś 13 lat. Był to wówczas mój samodzielny debiut w kuchni, nie licząc oczywiście gotowania makaronu lub przygotowywania jajecznicy. Przepis spodobał mi się podczas przeglądania kobiecej gazetki z maminych zbiorów. Do dziś recepturę trzymam wyciętą i wklejoną do zeszytu z przepisami. Niestety po tylu latach nie mam pojęcia z jakiej gazety pochodzi. Z uwagi na ogromny sentyment jakim darzę tą zupę, z ochotą dzielę się z Wami tym przepisem. Aktualnie wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i brokułowy krem jest jeszcze smaczniejszy :).

zupa krem z brokuła

Składniki:
  • 2 główki brokuła
  • 1 - 1,2 l bulionu warzywnego 
  • ¾ szklanki śmietanki 36%
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 cebula 
  • 3 stołowe łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
bulion warzywny:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 4 suszone grzyby
  • 1,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 kulki pieprzu

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce oliwy. Odstawiamy na później. Z warzyw gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz ziemniaków, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). 

Brokuły oczyszczamy, płuczemy pod zimną wodą, dzielimy na różyczki. Masło rozgrzewamy w dużym garnku, dorzucamy brokuły i delikatnie podduszamy przez 5 minut, uważając aby ich nie przypalić. Dolewamy bulion (około 1-1,2 l) wraz z ziemniakami oraz dodajemy przesmażoną cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Kilka różyczek brokuła odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy wraz z wywarem i ziemniakami.

Śmietankę miksujemy razem z serem pleśniowym, dodajemy do zupy. Całość ponownie podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy ciepłą, ale nie gorącą, udekorowaną różyczkami brokuła lub grzankami. 

Smacznego! 

krem brokułowy

5 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)