Rolada drobiowa z pomidorami, papryką i mozzarellą

By | 6 stycznia 2015 | 23:51 2 komentarze
Roladę drobiową przygotowałam przy okazji Sylwestra. Z podanej porcji wyszły mi dwie całkiem spore rolady. Dobrze, że uchowałam sobie kawałek do zdjęć, ponieważ imprezowicze ze smakiem zjedli tą część, którą pokroiłam w plastry. A to chyba najlepsza rekomendacja do wykorzystania tego przepisu. Myślę, że do rolad z kurczaka będę jeszcze wracać, ponieważ są naprawdę przepyszne. W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi farszami. :)

rolada z kurczaka

Składniki:
(na dwie rolady)
  • 900 g piersi z kurczaka 
  • namoczona w mleku kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe czosnku granulowanego
  • 3 łyżki stołowe słodkiej papryki  
  • sól, pieprz
nadzienie:
  • kulka mozzarelli
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • duża cebula
  • 2 pomidory 
  • 90 g domowej roboty przecieru pomidorowo-paprykowego (można zastąpić gotowym przecierem pomidorowym)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki bazylii
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

nadzienie:
Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, a następnie podduszamy do miękkości. Dorzucamy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Grzejemy przez kilka minut. Dodajemy przecier pomidorowo-paprykowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu do czasu odparowania wody. Farsz rolady powinien być gęsty. Na koniec doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, rozmarynem i bazylią. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

rolada:
Mięso z kurczaka oczyszczamy z żyłek i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Na blacie rozkładamy prostokątny arkusz folii spożywczej (wym. 45 cm x 30 cm) i lekko zwilżamy go wodą za pomocą pędzelka, wówczas po przygotowaniu łatwiej będzie wyjąć roladę. Po środku folii, zostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni przy brzegach z każdej strony, nakładamy połowę mięsnej masy, formując prostokąt o grubości 4 mm. Po środku mięsa, wzdłuż dłuższego boku układamy połowę farszu z papryki i pomidorów, a na nim plastry mozzarelli (nadzienie układamy tak jak tutaj).  

Pomagając sobie folią, zwijamy ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku. Końcówki folii spożywczej zakręcamy jak cukierek, aby w trakcie gotowania do środka nie dostała się woda. Gotową roladę wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu, bądź w parowarze przez 35-40 minut. Następnie czynności powtarzamy i przygotowujemy drugą roladę.

Ugotowane rolady, pozostawiamy w folii spożywczej. Układamy je w głębszym naczyniu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Podajemy krojąc w plastry. Rolada jest idealna na zimno do chleba oraz jako element dania głównego serwowana na ciepło. 


Smacznego!

 rolada drobiowa

2 komentarze:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)