Przy okazji tego przepisu po raz drugi miałam styczność z topinamburem. Muszę przyznać, że frytki zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu, aniżeli zupa z wykorzystaniem tego warzywa. Jeśli je przygotujecie, musicie się nastawić na zupełnie inny smak, niż w przypadku tradycyjnych frytek z ziemniaka. Topinambur jest nieco słodszy i ma lekko orzechowy posmak. Niemniej jednak w duecie z sosem blue cheese frytki smakują wybornie. Ponadto frytki z topinamburu to doskonały wybór dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie mogących przyrządzić frytek z ziemniaków ani marchewki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzNoNtNMfUVXzw5hTlaCx16Db2l0SKbxFquZ89zjF4SQokmLILcpp-k-vw19R_GWYrBCpu3r4pjZVOZS3EZDha8wv907I65hNnR3EFKJ1Zo-mQAg_43UXC6zwa5fwJvpuv642qmrTUoqA/s1600/frytki+z+sosem+blue+cheese.jpg)
Składniki:
- 450 g bulw topinamburu
- sól
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 i ½ łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, jogurt grecki oraz sok z cytryny. Ser pleśniowy wkruszamy do małej miseczki i wstawiamy na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej, aby się lekko rozpuścił. Płynny ser dodajemy do pozostałej części sosu. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na kilka minut.
Bulwy topinamburu dokładnie myjemy. Te większe obieramy, a mniejsze pozostawiamy w skórce. Następnie kroimy w podłużne łódeczki i smażymy we frytkownicy na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut. Gotowe frytki podajemy lekko posolone z dodatkiem sosu.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiluZ4IjMBOmtDKMu2b3qnREKijUiYn0gmxM_Nx6Ygn67k3gTNqhGq7EclubTGSk5SBZxZYf0i5KfjJ0akQEV5X32rAKAe4tMwI4xhprlvNwWPyQN99-GN7FRlJEoFCh_qc-KAjmnmKN9s/s1600/frytki+warzywne.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnbY-SCp8wr2l-MfWoNY9-gQNoyG8EuFH7FggnZrbWMxNDm9e50j81aTUa-3u6QmpjYf4EQRVI8hlXkXH_BcHwLsQurKOJQvFQgkgjNpteu3SEabM6StA02DdcuMostRmMezXSxIF75Ks/s640/frytki+z+topinamburu.jpg)
Ten oraz inne smaczne przepisy z topinamburem znajdziecie w czwartym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).
![http://issuu.com/dmk-kociol/docs/kociol_nr_4](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMIQODdt7WP2iwGmqEoXmvgpujsEkVAnjDIYjxRzhyphenhyphenfPXVYRV0hCjUOeGc6vGvvanLc_KIicgcxD8qsBh4RhUdBtPbpNHsh71Eft5OGR9wBY0fqpn1ocGPaPywy9IoclXleij3FzO25CY/s1600/Kociol+nr+4_okladka.jpg)
podoba mi się ten sos do frytek! :)
OdpowiedzUsuń