Jajka faszerowane pastą serową i orzechami

By | 9 marca 2015 | 00:19 2 komentarze
Pierwszy tydzień marca za nami, zatem postanowiłam powolutku dodawać przepisy z związane z Wielkanocą. Zostało mi kilka ciekawych propozycji z zeszłego roku. Myślę, że uda mi się także przygotować coś nowego na bieżąco. Wielkanocny cykl pragnę rozpocząć jajkami faszerowanymi. Dzisiaj wersja z żółtym serem i orzechami, czyli bardzo ciekawa kompozycja smaków. Jeśli nie macie pomysłu lub znudził Wam się tradycyjny sos tatarski, czy też farsz na bazie majonezu i szczypiorku, to bardzo polecam ten sposób.


 
Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • ząbek czosnku
  • 4 posiekane orzechy włoskie
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie:
 
Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek. 

Jajka przecinamy wzdłuż na pół, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. Rozdrabniamy je widelcem i mieszamy z żółtym serem, majonezem, koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Gotową pastą wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Jajka chłodzimy w lodówce przez pół godziny przed podaniem. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zapamietuje do wykorzystania!
    Przepis bardzo mi sie podoba, a Wielkanoc za rogiem...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłaś mnie tym nadzieniem! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)